SELO U KOJEM SRBI I BOŠNJACI ODUVIJEK ŽIVE U SLOZI: ‘Muslimani su nas branili od Švaba i ustaša, a mi smo njih čuvali od četnika’

selo

U selu Baljvine kod Mrkonjić Grada u Bosni i Hercegovini u slozi oduvijek žive i Srbi i Bošnjaci, što je za tu zemlju zbilja drugačija situacija.

Oko 200 Bošnjaka živi u Donjim Baljvinama, dok u Gornjima živi 50-ak Srba. Pripadnici dvaju naroda nikad se nisu sukobljavali, već su se čak i međusobno čuvali i štitili, rekli su mještani za Deutsche Welle.
‘Među nama vlada bratstvo otkad pamtim’
‘Muslimani nas nisu dali, branili su nas od Švaba i od ustaša, a mi njih nismo dali i čuvali smo ih od četnika i druge vojske. I tako smo preživjeli’, ispričao je 95-godišnji Lazo Tešanović.
‘Zapamtio sam i `41. kada su došli ustaše. Oni iz donjeg sela nisu dali nikoga da ubiju ovdje. A isto sada u ovom ratu, oni su bili ovdje do zadnjeg dana, kao i mi. Otišli smo iz sela zajedno `95. godine u akciji hrvatske vojske’, ispričao je 86-godišnji Ilija Oroz iz Gornjih Baljvina. Kaže da, otkad zna za sebe, uvijek se živjelo lijepo, bez svađa i razmirica.

‘Naiđem u pola noći, svraćaju me muslimani na kafu, stalno je tako. To je kao bratstvo između nas, od kad pamtim’, dodaje Ilija.
Oba su naroda gradila i crkvu i džamiju u selu, no stanovnici kažu da njima to nije ništa čudno. Takav im je život sasvim normalan i misle da bi svi trebali tako živjeti, a tako uče i djecu.
‘I ako je nekada postojala granica između djece, sada više ne postoji, jer smo stvorili takvu atmosferu podučavajući ih vjeri, miru, toleranciji i suživotu, da je susjed bilo koje vjere i nacije nekada bolji od brata’, ispričao je hodža Ilhan Šabić za Deutsche Welle.
Ni najstariji se ne sjećaju svađa u selu, nadaju se da će tako biti uvijek
Šefko Čaušević jedan je od onih koji su još prije rata odselili iz Baljvina, no ubrzo se vratio. Prije rata je to selo brojalo 1.200 stanovnika. Čaušević kaže da mu nigdje nije bio tako kao kod kuće.
‘Gdje god sam bio, većinom su divlji ljudi ili sam ja navikao na ovu pitomost pa mi je sve drugačije. Ovdje imam Srba susjeda koji su mi pomogli više u životu nego netko moj. Ovdje je narod dosta siromašan i nas je dosta i to vezalo. Kažu da nitko ovde u Baljvinama nikada nije bio na sudu. I kada bi došlo takvo vrijeme, ja bih se prije posvađao sa muslimanom nego sa Srbinom’, objašnjava.
Tijekom rata su si, kaže, susjedi međusobno pomagali, bez obzira na naciju. Branili su jedni druge, a ni najstariji se ne sjećaju nikakvih svađa ili neslaganja. Nadaju se da će tako uvijek biti.

Net.hr