Selo u Švicarskoj poziva mlade: “Dođite kod nas, dat ćemo vam 125 tisuća maraka”

selo

STANOVNICI švicarskog sela Albinena, u kantonu Valais, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnima da u selo dođu živjeti barem deset godina ponuditi novac. Radi se o iznosu od 70 tisuća švicarskih franaka (oko 460 tisuća kuna), piše local.

Maleno selo u kojem trenutačno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika.

Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe obitelji, odlučuju se na odlazak iz sela.

Selo napustile tri obitelji s osmero djece

Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri obitelji s ukupno osmero djece pa je lokalna vlast bila prisiljena zatvoriti seosku školu.

Stanovnici sela zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela.

U planu financijsko poticanje doseljavanja u selo

Plan lokalnog vijeća je da obiteljima ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uvjetima daruju po 25 tisuća franaka za svaku odraslu osobu u obitelji i dodatnih deset tisuća franaka po djetetu.

Četveročlana bi obitelj, prema tom prijedlogu, dobila bonus u vrijednosti od 70 tisuća švicarskih franaka. No, u svemu tome postoje uvjeti koje je potrebno zadovoljiti.

Potrebno živjeti u selu deset godina

Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupnju ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200 tisuća franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobivaju nepovratno, osim u slučaju ako netko odluči napustiti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti su uvjerene kako su ove mjere pristupačne za sve.

“To je ulaganje u budućnost sela”, piše u lokalnim novinama. Dodaje se kako će zajednica profitirati od novih obitelji kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupnji namirnica i svega potrebnog u seoskom dućanu, dok će se istovremeno u selo vratiti život. “U najboljem slučaju će se ponovno otvoriti i škola u selu”, dodaje se u novinama.

Selo je na 1300 metara nadmorske visine

Albinen je, za sve one koji žele znati nekoliko detalja više, selo koje se nalazi na 1300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rhone. Selo se ponosi čistim planinskim zrakom i s mnogo sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Leukerbad.

U selu nema previše mogućnosti za zapošljavanje, no prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

http://www.index.hr