Senad Pivić umjetnik iz Zenice isklesao u kamenu Isusovo raspelo u Eco selu Grabovica

raspelo

Eco selo Grabovica nalazi se desetak kilometara od Tomislavgrada uz Buško jezero.Poznati binzismen Jozo Ćurković izgradio je selo koje ima odličan restoran u kojem se dobro kuha i jede.Razne životinje, nogometni stadion, restoran, dvorane za sportske aktivnosti, fitness ali i molitvu.

 

Izvanredno uređene Božićne jaslice u kamenoj špilji a zdanje iznad sela sa Isusovim raspelom visokim preko sedam metara u starom groblju svjedoči o prvoj stazi svete obitelji koju je izgradio umjetnik Senad.

Uz raspelo koje je u kamenu klesao zeničanin Senad Pivić nalazi se i kapelica a na krovu kapele s lijeve i desne strane Josip i Marija. Sveta obitelj pred kojom se kako sam primjetio vjernici skrušeno poklone, prekriže i pomole.Pred ulazom u staro groblje sreo sam Senada Pivića kako kleše kamen za buduća djela koja će krasiti Eco selo Grabovicu.

-Jozu sam upoznao u Trogiru prije sedam godina. Radio sam u brodogradilištu ali već tada sam izrađivao slike u bakru, ulje na platnu. Jednostavno želio sam da se okušam kao umjetnik. Sve što bih napravio to bih i prodao jer su se ljudima odnosno turistima i mojim bližim suradnicima svidjela ta djela.Moj tadašnji šef Željko Subašić družio se sa Jozom Ćurkovićem koji je izrazio želju da ima neka umjetnička djela u kamenu.

Tako su došli do mene. Kako sam se tada upoznao s Jozom evo već sedam godina radim za njega i uspješno surađujemo”, govori Senad dok ga fotografiram ispred kapelice i njegovog umjetničkog djela.

-Meni uopće ne smeta što je riječ o Isusu jer i islam poznaje Isusa kao poslanika. S druge strane ja sam umjetnik a moj cilj je napraviti djelo koje će vjernici cjeniti, klanjati mu se i moliti se Raspetom.

 

Jako mi je smetalo kada sam radio na brodogradilištu u Trogiru kad bih čuo Dalmatince da psuju Isusa.To je tako ružno da sam se sav ježio od tih psovki.Ja kao musliman poštujem druge vjere a pogotovo Isusa.

Istina kipovi i slike u islamu su zabranjeni ali ja sam ovo djelo radio po narudžbi gospodina Joze i trudio sam se da Isusova muka i patnja na križu bubu što vjernije prikazani.Dobio sam komplimente za svoj rad od jednog svećenika koji je rekao da je ovo djelo zaista puno simbolike i da je odlično urađeno”, priča nam Senad.
U blizini resotrana Eco sela Grabovica Senad je u drvetu izrezbario i božićne jaslice.Tri mudraca, Marija, Josip, pastiri, rođenje Isusovo, sve u naravnoj veličini.Jaslice su smještene u kamenu špilju.Jozo Ćurković, vlasnik Eco sela Grabovica ne krije zadovoljstvo što je upoznao Senada.

1

-Senad je prvo dobar čovjek, dobar umjetnik koji se izdigao iznad dnevne politike.Jako sam zadovoljan njegovim radom ne samo Raspela nego i drugih djela koja je klesao u kamenu.Staza svete obitelji sve je posjećenija u Eco selu Grabovica a veliki doprinos njezinoj izgradnji dao je upravo Senad.To je sada mjesto ljubavi, praštanja, duhovne obnove” , izjavio je za portal Flash.ba Jozo Ćurković.

tekst i fotke:Srećko Stipović