Serijski ubojica iz Livna uputio šokantno pismo: Uskoro ću biti na slobodi…

sud

Da trostruki ubojica iz Livna Anto Niče (36) računa kako bi se uskoro mogao naći na slobodi, potvrđuju njegove riječi iz pisma koje je stiglo na adresu našeg dopisništva u Mostaru.

Bolje u zatvoru

Niče, kojem je odlukom Županijskog suda u Livnu određen prisilni smještaj u psihijatrijskoj zdravstvenoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci i koji se nalazi u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu, u pismu svojim zatvorskim prijateljima u Kaznenopopravnom zavodu Mostar (KPZ) navodi:

– Sada, u šestom mjesecu, imam ponovno vještačenje s Abdulahom Kučukalićem pa ću vidjeti ‘oću li u sedmom mjesecu ili će mi produljiti još šest mjeseci. Pričaju mi ​​da je neki tip iz Cazina jednog ubio, a drugog izbušio i zato dobio godinu i izaš’o. Vještak mu bio, isto, Kučukalić. Ode mi red ukrivo, ha, ha, ha – napisao je “neuračunljivi” Niče.

1

Faksimil pisma koje je stiglo u našu redakciju

Požalio se i na uvjete u Zavodu na Sokocu, kazavši kako nema nikakvih novina pa ne zna šta se vani dešava.

– Pogledat će Bog svima nama… Malo me odvjetnik za….. da ovdje ima svega i da mi neće ništa falit’, ma k…. ima svega, ali da mi je da imam para. J… ga, pare, pare, oko toga se sve vrti… Ovdje je, Bože, sačuvaj, nešto između zatvora i ludare, bolje da ne pričam, ma bolje je u zatvoru nego ovdje – naveo je Niče, koji se, zanimljivo, potpisao: “Luđak Anto Niče.”

niče

Niće: Opasan za okolinu

Također, uz opasku “nije da prosim”, zapisao je i adresu “ako mu netko nešto bude slao”.

Iz Suda su, podsjetimo, pojasnili da je na glavnoj raspravi svoj nalaz i mišljenje dao vještak, dr. Salih Terzić, koji je naveo da je Niče počinio kazneno djelo u stanju smanjene uračunljivosti, ali ne do bitnog stupnja. Doktor Terzić je naveo da se radi o disocijalnoj osobi s poremećajem ličnosti, a njegovom nalazu usprotivila se obrana te je naloženo drugo vještačenje.

Dodatni nalaz

– Iz nalaza i mišljenja tima vještaka, na čelu s prof. dr. Abdullahom Kučukalićem, odnosno iz njihovog zaključka, proizlazi da je kod optuženika uračunljivost u vrijeme izvršenja djela bila potpuno isključena, odnosno da je bio neuračunljiv te da je, s obzirom na njegovo stanje i progresiju, opasan i za sebe i za okoliš i potrebno ga je smjestiti u zdravstvenu ustanovu – rečeno nam je iz Suda.

S obzirom na takva dva nalaza vještaka tijekom postupka, Sud je proveo dodatno vještačenje po timu vještaka na čelu s prof. dr. Mirom Klarićem. On je proveo vještačenje promatranjem na Klinici iu svom pismenom nalazu, kao i na glavnoj raspravi, izjavio da su suglasni s nalazom i mišljenjem vještaka na čelu s prof. dr. Abdullahom Kučukalićem.

Nožem izmasakrirao majku, brata i snahu

Niče je zločin počinio 30. listopada 2015. godine u selu Suhače u večernjim satima, nakon povratka iz zatvora, gdje je bio u jednomjesečnom pritvoru zbog obiteljskog nasilja. Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) usmrtio je s osam uboda, a njegovu, također gluhonijemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao. Anto se tek tri dana poslije bijega predao policiji u selu Komorani u blizini Livna.

Autor: M. SMAJKIĆ – Dnevni avaz