ŠEST GODINA PRAVNE BITKE: Obitelj Tičinović pobijedila administraciju Općine Livno

Općina Livno mora platiti simboličnu novčanu kaznu obiteljskoj tvrtki Ening jer je proces izrade prostornog plana bio netransparentan

tičinovići

Općina Livno mora tvrtki Ening obitelji Tičinović platiti 2.000 maraka kazne jer nije dozvolila ovoj tvrtki sudjelovanje na natječaju za izradu regulacionog plana, odluka je državnog Ureda za razmatranje žalbi.

U odluci koja je donesena na žalbu iz 2011. godine, Ured za žalbe navodi kako tvrtki Ening nije omogućeno sudjelovanje na natječaju koji nije bio dovoljno transparentan. Odluka se poziva i na raniju presudu Suda Bosne i Hercegovine u kojoj se kaže kako šteta treba da djeluje represivno i odvrati od kršenja Zakona o javnim nabavama, “spriječi i iskorijeni negativne posljedice korupcijskih radnji u postupcima javnih nabava”.

Borba  obitelji Tičinović protiv nepotizma i korupcije u općinskoj administraciji traje još od 2010. godine. Ranije smo pisali na koji način su općinski službenici u Livnu privatizirali izradu arhitektonskih projekata u ovom gradu. Na taj način je privatnim arhitektonskim tvrtkama onemogućeno da rade posao za koji su registrirani.

Slično je i prilikom izrade regulacijskih planova u Livnu. Bernard i Julijana Tičinović objašnjavaju da Općina Livno preskače obvezni dio postupka – raspisivanje javnog poziva za idejno rješenje. Umjesto toga, općina odmah raspisuje natječaj za izradu regulacionog plana i to po pravilu konkurentskim zahtjevom gdje se pregovara samo sa tvrtkama koje izaberu službenici i načelnik općine.

Bernard Tičinović objašnjava da ovakva javna nabava onemogućuje sudjelovanje nepodobnih tvrtki na općinskim natječajima.

– Ovo je automatski izbacivanje javnosti i struke iz svih procesa odlučivanja i donošenja ovakvih odluka – kaže Bernard Tičinović.

Javni prostor, tajna nabava

Za izradu regulacionog plana Tičinović su saznali sasvim slučajno kada ih je jedan od susjeda pitao da li znaju tko vrši geometarsku mjerenja oko njegove kuće.

– Došao je susjed i kaže radi neka firma iz Sarajeva oko njihove kuće, rade neka mjerenja – prisjeća se Julijana Tičinović koja je u općini pokušala saznati o čemu se radi.

Tadašnja šefica Službe za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Livno Gorana Marinčić nije željela razgovarati s Julijanom, kao ni načelnik Luka Čelan, prisjeća je Julijana Tičinović.

Od tadašnjeg predsjedatelja Općinsko vijeća Nijaza Goluba saznala je da je “pokrenut postupak u vezi regulacionog plana”.

– Tražila sam dokumentaciju, kako to da nije objavljeno u službenom glasniku ni na javnim glasilima – kaže Julijana i dodaje da je od Nijaza Goluba doznala za odluku o rezultatima okončanog postupka javne nabave i izboru najpovoljnijeg ponuđača: To je završna stvar a prije toga ima more stvari što se moraju uraditi da bi se uopće došlo do ove odluke.

O odluci iz srpnja 2010. godine da se posao dodijeli sarajevskoj fimir OIKOS u odjelu za prostorno planiranje nisu znali više ili su barem tako tada rekli Julijani.

Ona je otkrila da je natječaj proveden konkurentskim postupkom u kome je ponuda zatražena od tri tvrtke koje su izabrali općinski službenici. Vrijednost zaključenog posla bila je 28.000 maraka.

Julijani nije bilo jasno na temelju čega su tri tvrtke poslale svoje ponudu jer je otkrila da je projektni zadatak, na temelju kojega se pripremaju ponude, napravljen tek četiri mjeseca nakon potpisivanja ugovora.

– Prvo su odredili tko će raditi a onda nakon četiri mjeseca OIKOS dobiva projektni zadatak – kaže Julijana i pita se “na temelju čega su oni ponudu dali”.

Poslali su prigovor načelniku Čelanu ali u zakonskom roku od pet dana nisu dobili odgovor. Jedno od njihovih pitanja bilo je zašto nije raspisan natječaj za izradu idejnoj rješenje, uobičajna procedura kod prostornog planiranja u Bosni i Hercegovini.
– Načelnik Čelan je preskočio i javnost i vlasnike parcela i struku, sve je apsolutno preskočio i došao na kraj da dodjeljuje posao – kaže Julijana.

Vlasnici tvrtke Ening uskoro su saznali da je OIKOS posao povjerio Zavodu za urbanizam i prostorno uređenje Zeničko-dobojskog kantona.

Kada u roku od pet dana nisu dobili odgovor od načelnika Čelana, Tičinović su poslali žalbu Uredu za razmatranje žalbi. Tek nakon te žalbe od općine su dobili odgovor “da nisu stranka u postupku”.

Ured odbija njihovu žalbu zbog čega Tičinovići  tuže ured na Sudu BiH. Nakon godinu i pol čekanja, Sud donosi presudu u kojoj odbija tužbu.

– Sud BiH, kada nas je odbio, nije stavio ni pouku o pravnom lijeku pa smo sami našli da pošaljemo na Apelaciono vijeće Suda BiH – kaže Julijana, koja je sa suprugom apelaciju poslala u siječnju 2013. godine.

U rujnu 2013. godine Apelaciono vijeće donosi presudu u njihovu korist i naređuje Uredu za razmatranje žalbi utvrditi visinu odštete tvrtki Ening, odnosno kazne za Općinu Livno.

Na ovu presudu općina se žalila što je slučaj produžilo sve do ožujka 2015. godine kada je sud odbio i posljednju mogućnost žalbe.

Od tada pa svo do početka 2017. godine Tičinović su vodili pismenu prepisku s Uredom za razmatranje žalbi oko visine odštete. U veljači je Ured donio konačnu odluku da Općina Livno mora platiti 2.000 maraka tvrtki Ening kao odštetu jer im nije dozvolila sudjelovanje na natječaju za izradu regulacionog plana.

– Nema tu satisfakcije nakon šest godina i ove dvije tisuće, nema šta da kažemo da smo mi profitirali ali jedina satisfakcija nam je da će se morati početi razmišljati o ovome – kaže Bernard i dodaje kako se nada da ova odluka znači da će konačno moći sudjelovati na tenderima općine: Znači nam da se mi možemo baviti svojim poslom, da možemo normalno raditi i obavljati svoj posao kako nam zakon propisuje a ne da nam on oduzima pravo sudjelovati u bilo kojem poslu na ovakav način.

Načelnik ne mari za presude

Općina Livno je od donošenja presude u korist Tičinovića 2013. godine na netransparentan način pokrenula najmanje pet nabava izrade regulacijskih planova ukupne vrijednosti gotovo 200.000 maraka.

Stvarna šteta u načelnikovoj “gruboj igri nauštrb građana”, kako je Bernard naziva, je neizračunjiva.
– Negira nas kao građane, ignorira odluke sudova, novinare, to je u najmanju ruku bahato, bezobrazno – kaže Bernard i napominje da se Čelan nije pojavljivao niti na ročištima u drugim predmetima u kojima su tužili općinu i njene uposlenike.

Načelnik Luka Čelan nije odgovarao na pozive novinara Žurnala

Bernard smatra da je Čelan namjerno proces učinio netransparentnim.
– To je napravljeno da on kao općinski načelnik i uposleni u odjelu graditeljstva budu jedini vladari prostora i procesa koji se dešavaju s tim prostorima i kontroliraju sve što žele, to je posvajanje prostora, on radi apsolutno što on hoće – kaže Bernard i objašnjava da po zakonu o javnim nabavama poslovi iz prostornog uređenja prvo idu na postupak za izradu idejnog rješenja nakon čega se ide u pregovarački postupak s tvrtkom koja je imala najbolju ponudu.

Tičinović su se žalili u još jednom postupku izrade regulacionog plana. Očekuju da će Ured za razmatranje žalbi uskoro donijeti odluku po toj žalbi, sličnu ranijoj u kojoj su novčano kaznili općinu.

Novčanu kaznu, iako simboličnu, smatra jako bitnom jer, kako kaže Bernard Tičinović, u BiH “nisi kriv sve dok ne platiš kaznu”.

(Zurnal.info) – Piše: Semir Mujkić