Sindikat MUP-a HBŽ-a najavio mogućnost organiziranje štrajka

mup

Sindikat djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije najavio je mogućnost organiziranja štrajka ako, kako kažu iz tog sindikata, županijska Vlada i dalje bude prolongirala rješavanje nagomilanih problema iz njihove domene rada na koje već duže vrijeme upozoravaju.

Među te neriješene probleme navode donošenje Zakona o plaćama i naknadama korisnika proračuna Hercegbosanske županije u kojem bi bio ugrađen (Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika i Zakon o plaćama i naknadama državnih službenika i namještenika), zatim na isplatu pravosnažnih sudskih presuda i odugovlačenje oko usuglašavanja i potpisivanje kolektivnog ugovora koji je u suglasnosti s resornim ministrom sačinila radna skupina.

Po riječima predsjednika Sindikata MUP-a HBŽ-a Dražana Mišića, policijski službenici nisu plaćeni sukladno odgovornosti posla koji obavljaju.

On je u izjavi za Fenu ocijenio kako su iz Sindikata upozoravali mjerodavne da se obračun policijskih plaća i naknada ne radi u skladu s postojećim pravilnicima o plaćama, naknadama i drugim materijalnim pravima iz radnog odnosa.

Naime, po njima se plaće i dalje obračunavaju po Zakonu o uštedama koji je prestao važiti 2012. godine, odnosno plaće se obračunavaju u iznosu koji je donesen sa zakonom o uštedama i ne usklađuje se kvartalno iako je to, kako kažu iz Sindikata, propisano navedenim pravilnikom, čime se na taj način umanjuju stečena prava zaposlenih.

Osim toga, iz Sindikata navode kako su se iz županijske Vlade oglušili na isplatu pravosnažnih sudskih presuda vezanih za tužbe koje se odnose na noćni rad, rad blagdanom i državnim praznikom, iako je rečeno da su sredstva u iznosu od 300 tisuća maraka izdvojena za te namjene.

Zbog navedenih i drugih problema koji godinama nisu rješavani iz Sindikata ističu kako su prisiljeni pristupiti najnepopularnijim mjerama u borbi za svoja prava, i to u prvom redu štrajkom upozorenja, a nakon toga, ukoliko ne dođe do dogovora, organiziranjem i generalnog štrajka.

Večernji.ba