SIPA želi riješiti veliki problem pranja novca: Vrše pretrese u Livnu, Širokom Brijegu, Mostaru, Sarajevu…

U nastavku aktivnosti u okviru operativne akcije kodnog naziva “Zadruga“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše pretrese službenih prostorija 15 pravnih osoba na području Sarajeva, Mostara, Livna, Konjica, Širokog Brijega, Tuzle, Gradačca, Donjeg Vakufa i Zenice.

Pretresi se vrše po Naredbi Kantonalnog suda Kantona Sarajevo, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ”Organizirani kriminal” iz članka 342. stavka (2) i (3) KZ FBiH u vezi s kaznenim djelima ”Pranje novca” iz članka 272 . stavka (2) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH, ” Zloupotreba službenog položaja ” iz članka 383. stavka (3) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH, “Krivotvorenje isprave” iz članka 373. stavka ( 2) u vezi sa stavom (1) KZ FBiH i “Nedozvoljeno korištenje osobnih podataka” iz članka 193. KZ FbiH.

Tijekom realizacije navedenih aktivnosti, u koordiniciji sa Županijskim tužiteljstvom Kantona Sarajevo i Kantonalnim sudom u Sarajevu, naređene su tri usmene naredbe za pretres koje se odnose na dva pravna osoba i jedan stambeni obiteljski objekt, prenosi N1.

Navedene aktivnosti policijski službenici SIPA-e provode u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a HNŽ-a, MUP-a HBŽ, MUP-a ŽZH, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Srednjobosansko županije i MUP Zenica-Doboj kantona.

Napominjemo da su u okviru predmeta” Zadruga” u prethodnom razdoblju policijski službenici SIPA realizirali dvije akcije u koordinaciji i pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Također, SIPA je u sklopu nastavka suradnje s Kantonalnim tužiteljstva Kantona Sarajevo po navedenom predmetu podnijela Izvješće o počinjenim kaznenim djelim i izvršiteljima protiv dva fizička i dva pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “Pranje novca” iz članka 272. KZ FBiH, na način da su prijavljena fizičke osobe u razdoblju od 2010. godine do 2017. godine osnovali dva pravna lica kao agencija za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, temeljem fakturiranja usluga koje stvarno nisu izvršene, omogućili prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502 KM koja su stečena kaznenim djelima, navodi SIPA.

 

https://www.jabuka.tv