SKANDAL ZA SKANDALOM Crveni križ se pohvalio sudjelovanjem na prosvjedima protiv održavanja mise u sarajevskoj Katedrali

U moru skandaloznih izjava, isticanja simbola propalog totalitarnog, zločinačkog, komunističkog režima, prikazivanja Hrvata kao ustaša i fašista i nazivanja svinjom kardinala Vinka Puljića, posebno se ističe i sudjelovanje Crvenog križa na prosvjedu protiv održavanja svete mise za žrtve Bleiburga i križnih puteva, doznaje Hrvatski Medijski Servis.

Kako su i sami objavili na svom Instagram profilu, radi se o Višenamjenskoj terenskoj jedinici Crvenog križa Općine Centar Sarajevo koji su aktivno sudjelovali na prosvjedima pružajući osnovnu medicinsku podršku okupljenima.

Prosvjednici protiv molitve za žrtve komunističkog režima, pri tom, nisu poštivali ni minimum propisnanih epidemioloških mjera, kao što su zabrana masovnih okupaljanja i držanja fizičke distance, što iz fotografija i videa je razvidno.

Ako se pitate zašto bi sudjelovanje jedinice Crvenog križa na ovakvom prosvjedu bilo skandalozno onda ćemo vas upoznati s osnovnim načelima djelovanja te globalne humanitarne organizacije.

Naime, Crveni križ međunarodna je humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi. Utemeljio ju je Henri Dunant. U svakoj državi postoji samo jedan nacionalni Crveni križ (koji se dijeli na gradske i općinske organizacije itd.), a nacionalna društva ujedinjuju se u Međunarodnu federaciju Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Uloga je Međunarodne federacije pomaganje razvoja humanitarnih djelatnosti nacionalnih društava, koordinacija njihovim operacijama pomoći žrtvama prirodnih katastrofa (potresi, poplave, požari…), te da se brine za izbjeglice izvan područja sukoba. Zadatak joj je također edukacija ljudi o Pokretu.

Prihvaćanjem sedam načela Crvenog križa koja su usvojena na 20. međunarodnoj konferenciji u Ženevi 1965. godine, države su obvezne u svako doba poštovati privrženost svih sastavnih dijelova Osnovnim načelima Pokreta, a njihovim isčitavanjem dolazimo do merituma, odnosnog skandaloznog pojavljivanja Crvenog križa Općine Centar Sarajevo na prosvjedu protiv održavanja svete mise u sarajevskoj Katedrali.

Tih sedam načela glasi: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

U pojašnjenju načela neutralnosti stoji da se Pokret Crvenog križa, kako bi sačuvao povjerenje sviju ne opredjeljuje u raspravama vjerske, klasne, rasne ili političke prirode što svakako nije slučaj s današnjim skupom takozvanih antifašista u Sarajevu koji su promovirali komunističku totalitarnu ideologiju te uputili poruke netrepeljivosti prema Hrvatima i katolicima.

Također, načelo nepristranosti pojašnjava da Crveni križ ne pravi razliku prema klasi ili rasi pojedinaca, te nastoji ublažiti njihove patnje vođen samo njihovim potrebama što svakako nije slučaj s pojavljivanjem Terenske jedinice CK Općine Centar Sarajevo.

Ostaje vidjeti hoće li više instance Crvenog križa u FBiH i BiH reagirati na ovakvo djelovanje spomenute Jedinice iz Općine Centar te hoće li Međunarodni Crveni križ adekvatno sankcionirati ovakvo nedopustivo svrstavanje suprotno načelima neutralnosti i nepristranosti,

Podsjećamo, nekoliko tisuća ljudi, kako javlja dopisnica Hrvatskog Medijskog Servisa, među kojima i mnogo onih u majicama sa simobolima totalitarnog zločinačkog režima, kao što su crvena petokraka i Titova slika, te uz transparente kojima su žrtve komunističkog režima na Bleiburgu, HDZ i HNS izjednačavane s nacistima i ustašama prosvjedovalo je u Sarajevo protiv mise na kojoj se molilo za žrtve partizanskih, komunističkih zločina kršeći time epidemiološke mjere Federalnog stožera i Stožera civilne zaštite Sarajevske županiji kojima se zabranjuju javni skupovi.

Poskok.info