Slavlje redovničkih zavjeta pod okriljem Djeteta Isusa

Sestre služavke Malog Isusa Splitske provincije Sv. Josipa, 14. kolovoza u Livnu, svečano su proslavile i zahvalile Gospodinu za sedam dijamantnih, 16 zlatnih i dva srebrna jubileja redovničkih zavjeta svojih sestara.

sestre

Također, tada su, u Duhovnom centru Kuća Djeteta Isusa, upriličene i dvije obnove privremenih zavjeta te polaganje prvih redovničkih zavjeta, a sve to na svečanom euharistijskom slavlju kojeg je predvodio p. Ivan Ike Mandurić. Isusovac je ujedno bio i voditelj šestodnevnih duhovnih vježbi koje su prethodile ovom slavlju.

Koncelebrirali su p. Maurizio Annoni, veliki prijatelj i dobročinitelj zajednice, mons. Pavo Jurišić, postulator kauze sluge Božjega Josipa Stadlera te još 20-ak svećenika. U ima Vrhovne uprave Družbe prisutna je bila s. M. Vesna Mateljan, zamjenica časne majke, a nazočila je i mnogobrojna rodbina, prijatelji i ostali dragi gosti sestara.

Na početku svete mise, provincijalka s. M. Anemarie Radan uputila je pozdravni govor svim nazočnima, a zatim se nastavilo s uvodnim obredima misnog slavlja i službom Riječi. U homiliji p. Ike je podsjetio sestre da je povijest njihova osobnog života obilježena neizrecivom i neshvatljivom Božjom ljubavi kojom ih Bog ljubi od vječnosti i da se u toj povijesti dogodila i povijest njihova zvanja. „Bog se zagledao u svaku i namamio ju i odveo ju u pustinju da bi ondje progovorio njenom srcu. Ondje ju je odveo da bi ona spoznala Njegovu ljubav, da bi joj On sam bio dostatan. I to je ludost ovome svijetu, ali one su ono dragocjeno blago za ovaj svijet koji to ne razumije. Redovnički život je ta pustinja, mjesto u kojem Bog doista se objavljuje čovjeku. Da bi sestra vjerno živjela svoj poziv potrebno je da se neprestano obraća Gospodinu, da mrzi na grijeh i da ga se odriče. Ona je pozvana na vjernost, ali i kad iznevjeri tu ljubav, On vjeran ostaje. On uvijek iznova poziva, i svakog dana iskazuje joj svoju ljubav“, istaknuo je p. Mandurić.

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja prvih redovničkih zavjeta s. M. Faustine Zemunik i obnova privremenih zavjeta dviju sestra, s. M. Antonie Čobanov i s. M. Milane Žegarac.

Nastavilo se s misnim slavljem, a prije pričesti s. M. Jasmina Čalo i s. M. Martina Grmoja zahvalile su Gospodinu na 25 godina služenja u Družbi te obećale kako će i dalje obdržavati zavjete po propisima Konstitucija. Nakon njih, zahvalu za 50 godina vjernog služenja Malomu Isusu su izrekle, kao i svoja obećanja, „zlatne“ sestre: s. M. Eudoksija Franić, s. M. Jozafata Projić, s. M. Jasna Barišić, s. M. Natalina Vidović, s. M. Danka Žaper, s. M. Silvana Kavain, s. M. Dragutina Boras, s. M. Krucifiksa Ivelić, s. M. Veritas Kegalj, s. M. Antica Ćubelić, s. M. Hrizanta Barišić, s. M. Martinka Bosančić, s. M. Dulcelina Plavša, s. M. Gordana Rogošić, s. M. Leonarda Mateljan te s. M. Salvatora Delaš.

Iako „dijamantne“ sestre: s. M. Arsenija Vidović, s. M. Pankracija Vidović, s. M. Marcelina Lovrić, s. M. Protazija Brčić, s. M. Timoteja Radošević, s. M. Tonka Mandalinić i s. M. Leonija Vukasović nisu mogle nazočiti slavlju, u molitvi u Duhu bile su prisutne sa svima sestrama koje su molile za njih i zahvaljivale na daru njihova redovničkog poziva i dugogodišnjeg služenja Gospodinu.

Po završetku misnog slavlja svoje čestitke sestrama još jednom je uputila provincijalka s. M. Anemarie kao i sam predvoditelj p. Ike. Uslijedilo je čestitanje nazočnih, a radost redovničkih zavjeta nastavila se u zajedništvu kod stola svečanim ručkom.

KT/s. M. Marina Mužinić