Slijedi konačni obračun: Napokon rasplet u političkim odnosima u HBŽ?

Dva iduća dana mogla bi biti prekretnica u rješavanju političke situacije u Hercegbosanskoj županiji.
Trebalo bi doći do raspleta oko imenovanja članova Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno smjene dosadašnje uprave ŠGD “Hercegbosanke šume”.

Prema pisanju Draška Dalića sutrašnja sjednica Vlade HBŽ koja je prošla bez najave i održavanja kolegija, uz pomalo skriveni dnevni red, s namjerom da sjednici nazoče samo ministri odani sadašnjem predsjedniku Vlade, ima za cilj zadržavanje kontrole nad Zavodom za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije.

Naime, prema dostupnim informacijama, nakon provedenog natječaja od strane resornog ministarstva i provedenog postupka kandidiranja članova Upravnog vijeća Zavoda Povjerenstvo je sačinilo prijedlog za Vladu u kojem je na izbor većine kandidata za članove Vijeća imala grupa koja predstavlja Općinsku organizaciju HDZ BiH Tomislavgrad. Upravo zbog toga dvojac Jozić-Mihaljević (predsjednik Vlade Ivan Jozić i ministar unutarnjih poslova Darinko Mihaljević) dobio je zadaću da pod svaku cijenu onemogući ova imenovanja. U tome bi trebali imati podršku članova Vlade Hercegbosanske županije iz reda SNSD-a i SDA koji će najvjerojatnije bit odlučujući pri navedenom razrješenju i imenovanju.

Kao cijena navedene lojanosti koju su spremni platitili iz Vlade HBŽ SNSD-u i SDA-u je misteriozna točka pod razno, navedena kao: Razmatranje prijedloga Odluke o davanju suglasnosti za plaćanje računa. Prema Drašku Daliću ona bi se mogla odnositi i na plaćanje račun za troškove održavanja Akademije “Dan sjećanja” na stradanje Srba u 20. stoljeću održanom u Drvaru.

Također, za srijedu je najavljena sjednica novoga Nazdornog odbora ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres. Nakon što je Općinski sud u Livnu 8. studenog ukinuo privremenu mjeru zabrane upisa u sudski registar novih članova nadzornoga odbora, sada je situacija čista i pretpostavlja se da bi Nadzorni odbor mogao smijeniti dosadašnji Upravu i njenog predsjednika, Branka Ivkovića.

Ova smjena u šumama značila bi da su svi skinuli rukavice i da slijedi konačni obračun i nova raspodjela moći u županiji.

(www.jabuka.tv)