SLUČAJ ‘ILIJA KATUŠIĆ’ IZ LIVNA: Počinioci gnusnog čina premlaćivanja u policijskoj stanici još nisu procesuirani

O događanjima te kobne noći postoji niz iskaza drugih svjedoka pa tako i pritvorenika koji je tu noć proveo u susjednoj ćeliji od one u kojoj je nakon premlaćivanja boravio Katušić

Brutalno premlaćivanje od strane policije u Livnu poznato kao „slučaj Ilija Katušić” još nije rasvijetljeno u smislu procesuiranja počinitelja ovog gnusnog čina.

Podsjećamo, prema svjedočenju samog Ilije Katušića, koji je ratni vojni invalid, policajci Policijske stanice Livno, njih najmanje četvorica, u hodniku ove ustanove su ga brutalno pretukli udarivši ga najprije iznenadno u potiljak te nanijevši mu više tjelesnih povreda, a što je kasnije potvrdila obilata medicinska dokumentacija. Između ostalog, slomljena su mu tom prilikom rebra, što u ovoj istrazi oni koji su je obavljali pokušavaju vrlo nevješto i licemjerno pripisati nekom drugom periodu u kojem je Katušić zadobio povrede.

O dešavanjima te kobne noći postoji niz iskaza drugih svjedoka pa tako i pritvorenika koji je tu noć proveo u susjednoj ćeliji od one u kojoj ne nakon premlaćivanja boravio Katušić.

Svjedok između ostalog tvrdi da je slušao te noći jaukanje Ilije Katušića koji je uzaludno molio za lijekove i pomoć, te da se žalio na bolove u glavi i stezanje u prsima.

Nakon ovih dešavanja sprovedena je Unutrašnja istraga jedinice za profesionalne standarde odsjeka za unutrašnju kontrolu Livno (br:02-03/2-1-03-I-33/20 od 23.12.2020.g.) u kojoj se jasno pokušavalo sve zataškati navođenjem površnih argumenata o “različitosti izjava službenih osoba” i još indikativnije zbog “nedovoljno dokaza”.

U vrlo šturom dokumentu kojim su tada obrazložili svoju istragu oni se pozivaju na snimke nadzornih kamera iako uopće ne obrazlažu šta su uočili na tim snimcima. Ono što je ključno i što su u svojoj istrazi previdjeli jeste činjenica koju sami potvrđuju da snimci postoje.

Jedan od pripadnika spomenute Unutrašnje kontrole Ante Stanić, da bude još veći apsurd, nedavno je imenovan za je v.d. komesara MUP-a HBŽ, a Tino Krivić, također pripadnik iste Unutrašnje kontrole koja je trebala napraviti valjano izvješće kojim bi se sankcionirali policajci koji su brutalno pretukli vojnog invalida Katušića, također je unaprijeđen.

Što se tiče ostalih imena službenika koji su bili sudionici u predmetu u vezi sa Katušićem, u prvom dijelu na ovom predmetu radio je Mladen Stojanović koji je inače zamjenik glavnog tužitelja Vase Marinkovića.

Kako tvrdi Katušić, veza policije sa Tužiteljstvom u rješavanju predmeta koji bi mogli ići u korist neistomišljenicima HDZ-a u Livnu je prometni inspektor Damir Marijan koji je odigrao ključnu ulogu u zataškavanju njegovog slučaja.

Nedavnu prometnu nesreću u kojoj je Katušiću oštećeno vozilo i nakon koje je odmah po dolasku policije na licu mjesta okrivljen, on također dovodi u moguću vezu sa prethodnim slučajem navodeći da uviđaj na kojem su priložene fotografije na kojima se bukvalno ništa ne vidi što je itekako indikativno, potpisuje upravo spomenuti Damir Marijan.

Prema tvrdnjama samog Katušića kada je u pitanju slučaj premlaćivanja u prostorijama policijske stanice koje je pukom srećom preživio, sve je bilo politički motivirano kako bi se njega zbog vrlo kritičkih stavova koje je konstantno iznosio protiv HDZ-a i kriminala policije i tužiteljstva u HBŽ ušutkalo, jer on već odavno u Livnu slovi za čovjeka “koji mnogo zna”. A da je zadatak “ušutkavanja” povjeren upravo policajcima koji su u interesnoj sprezi sa Tužiteljstvom HBŽ.

Podsjećamo, Katušić je još davno podnio krivičnu prijavu protiv već prijavljenih policajaca, a u biti, svi demantiji policije bili su pokušaji da se Katušić zaplaši i spriječi u podizanju krivične prijave protiv službenika MUP-a koji su ga brutalno premlatili.

Ipak, prema našim pouzdanim informacijama od aktera iz samog ovog slučaja, postoje svjedoci tog uznemirujućeg događaja čiji će iskazi u potpunosti rasvijetliti namjeru policije da isključivo po nalogu lokalnih političkih moćnika iz HDZ-a na ovakav način se razračunaju sa političkim neistomišljenicima.

Katušić poručuje da nikada neće stati ni odustati dok se ne kazne počinioci i ne rasvijetli slučaj u kojem je brutalno pretučen i to od strane onih čiji je posao da građanima garantiraju sigurnost.

Kaže da će ići na više pravosudne instance, da će se pismima s priloženom dokumentacijom koja jasno dokazuje sve propuste i bahatost policije i tužiteljstva s ciljem zataškavanja vlastitog monstruoznog čina obratiti svim relevantnim domaćim i stranim institucijama, te da će se ako to bude potrebno za svoja prava boriti i u Strassbourgu.

https://thebosniatimes.ba/

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply