Slučaj Krišto – Napad, crkva i 100 tisuća KM

Dopredsjednicu državnog Zastupničkog Doma i HDZ BiH Borjanu Krišto, ispred njezine kuće u Livnu verbalno je napao i kamenjem gađao Franjo Krišto. Krišto je napadnuta nakon što je u javnost procurila vijest da je Udruženje Hrvatska žena Livno, kojem je na čelu nevjesta Borjane Krišto Tihana Krželj, dobilo od Vijeća ministara prošle godine sto tisuća maraka.

Mnogo nerazjašnjenih pitanja ostaje nakon napada na Borjanu Krišto. Ona navodi da je samo Boga strah. A za to vrijeme novac Vijeće ministara za i preko Udruge Žene Livno ide za obnovu crkve. Potvrdio je to župnik Vinko Sičaja, ali tek nakon što je afera isplivala u javnost a ne krajem prošle godine, kada je Udruženje dobilo novac.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990: Morate znati da sam ja bivši sjemeništarac Franjevačke gimnazije u Visokom i razočaran sam time što sam pročitao. Pet dana nakon toga što se došlo do istine na koji način se pare daju podobnim udrugama najistaknutnijim članovima HDZ-a, da se pojavi Župni ured kao adresa kojoj su namijenjena ta sredstva, to je u najmanju ruku vrlo čudo.

Nije jasno ni zašto je bila potrebna posrednička uloga Udruge, te je li to uopće zakonito. Borjana Krišto za napadača kaže da je član suparničkog HDZ 1990.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990: Možda i jest član HDZ 1990, ali nije to razlog napada. Razlog je ukupna situacija u društvu, a pogotovo u Livnu gdje je ekskalirao egzodus hrvatskog naroda, te zadnja događanja oko Udruge Hrvatska žena i takav odnos loš prema narodu.

Uz uvlačenje devedesetke, Krišto je navela i da se radi o manipulacijama kada su u pitanju priče o nevjesti na čelu Udruge. No, ako sada nije, nevjeste Tihana Križelj jeste bila na čelu kada je Udruženje dobilo novac. Zakon je prekršen u makar jednom dijelu, svrha za koje je Udruženje tražilo novac nije bila renoviraj Crkve. Pa bi se valjda novac trebao vratiti Vijeću ministara. No, ovaj slučaj samo jedan od brojnih primjera netransparentnog krčmljenja proračunskih sredstava.

Lejla Ibranović, TI BiH: Još jedan dodatni problem predstavlja činjenica da javna sredstva koja se dodjeljuju, dodjeljuju bez jasnih kriterija. Institucije nisu uspostavile sustav praćenja i kontrole. U BiH imamo eklatantno odsustvo odgovornosti. Ne utvrđuje se ni pojedinačna odgovornost unutar institucija za nenamjensko i neadekvatno trošenje sredstava.

Napad na Krišto je za svaku osudu, a lijek za brojne snahe, nevjeste, kumove i zetove BiH jeste razvijen, neovisan i transparentan sustav. A niti će biti razvijen, a još manje neovisan, dok mu zakonsku podršku donose isti oni koji od njega imaju izravnu korist.

 

TV1