Snijeg opet stvara probleme na prostoru HB županije

Zbog ugaženog snijega na kolovozu na snazi je obustava prometa za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na putnim pravcima Ljubogošta – Podromanija i Glamoč – Mlinište.

Ugaženog snijega ima i na ostalim dionicama koje prolaze preko planinskih prijevoja pa pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik-Bugojno, Gacko-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Livno – Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Tomislavgrad – Šujica. Dodatne poteškoće u jugozapadnim krajevima stvara jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose.

U ostalim predjelima kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, a izuzetak su dionice na jugu gdje je kolovoz suh. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu, a na dionicama u usjecima skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apeliramo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog rekonstrukcije mosta, za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase na snazi je obustava prometa na magistralnoj cesti M-16.4 Novi Travnik – Bugojno. Za vrijeme ove obustave alternativni pravac je Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na magistralnoj cesti M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnom prijelazu Brčko – Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen promet za sve kategorije vozila na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

https://bihamk.ba