Kako su snijeg s cesta čistili naši stari

lko

I dok danas narod iz udobnosti svojih domova prigovara vlastima zbog neočišćenih cesta, nekoć je vlast iz topline svojih ureda to isto prigovarala narodu. Naime, još 1869. godine osmanske vlasti uvele su obvezu da lokalno stanovništvo čisti snijeg s obližnjih javnih cesta, a isti zakon ostao je na snazi i nakon dolaska Austro-Ugarske 1878.

Ukoliko bi netko smatrao da su vremenski uvjeti nepovoljni za raščišćavanje prometnica, tu su uvijek bili žandari da ga uvjere u suprotno, kao što se dogodilo 9.3.1883. kada je tadašnji kotarski predstojnik u Livnu barun Lazzarini („naopak čovjek, da te Bog sačuva“) naredio da se svi muškarci stari između 16 i 60 godina iz Dobroga, Zagoričana i Potočana angažiraju na čišćenju ceste od Livna prema Šujici.

Tomu se zbog nevremena i studeni usprotivio seoski knez Tomo Pravdić pa je kažnjen s 4 mjeseca zatvora. Da je Pravdić bio u pravu, pokazuje i to što je u naredna 4 dana prilikom raščišćavanja snijega poginulo 3 ljudi: Stjepan Pašalić te Pero i Ilija Jagodić. Bojeći se negativnog publiciteta, vlasti su Pravdića pustile iz zatvora nakon 9 dana.

Tek 1909. ukinut je državni prisilni rad na održavanju cesta.

Tekst preuzet s Fb stranice Livanjski tragovi

Foto: ilustracija