Snijeg zapadao u HBŽ, nekoliko sela odsječeno od svijeta

snijeg
Foto: Radio Sarajevo

Snijeg koji već nekoliko sati pada na području Hercegbosanske županije prouzročio je brojne probleme stanovnicima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Kako javljaju lokalni mediji, najteža je situacija u Bosanskom Grahovu gdje je nekoliko sela potpuno odsječeno od ostatka općine.

Iako su školarci u Bosanskom Grahovu danas krenuli u školu, učionice su bile gotovo puste jer većina učenika iz okolnih sela nije uspjela doći do škole, piše Klix.ba. Selo Tiškovci je zameteno, a put do sela Preodac potpuno je neprohodan. Mještani kažu kako odavno nije bilo ovakve zime zbog čega ih je bijeli prekrivač poprilično iznenadio. Načelnik općine Bosansko Grahovo Duško Radun kazao je kako će se putevi do ovih sela morati očistiti do sutra, a najviše zbog bolesnih ljudi.

Snijeg je velike probleme preouzročio i u općinama Drvar i Glamoč, gdje su snježni nanosi dostizali visinu i do dva metra. Na sreću, putevi do ovih općina su prohodni, a dežurne službe danonoćno čiste ulice. Prvi veći snijeg ove zime pao je i u Livnu u noći s ponedjeljka na utorak. Osvanulo je dvadesetak centimetara bijelog pokrivača koji i dalje povremeno pada.

www.vecernji.ba