Snimat će se i hrvatski film o Jasenovcu

Hrvatski redatelj i scenarist, Lordan Zafranović najavio je kako planira snimiti film o koncentracijskom logoru Jasenovac unatoč tome što su određene okolnosti spriječile da se isto dogodi ranije.

Na konferenciji za medije otkrio je kako će snimanje početi iduće godine, a završiti 2023.

Projekt nosi radni naslov “Djeca Kozare”, a prati sudbinu djece odvedene u ustaške logore smrti. Scenarij istog napisao je Arsen Diklić prije 30 godina, no kako je ranije rekao Zafranović, snimanje ranije nije bilo moguće.

Inače, Zafranović je ranije tvrdio kako je film “Dara iz Jasenovca” koji je bio nominiran za Oscara, ali nije prošao u uži izbor, zapravo plagijat.

Tvrdi naime kako je nastao na temelju istog scenarija kojeg on planira koristiti sada, ali će to učiniti u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Češke i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Navodi kako želi napraviti film na temeljima istinitih, mračnih stvari koje su se zbivale u Jasenovcu i u NDH, no s pogledom u budućnost.

“To je jako važno. To znači da će i forma filma biti potpuno nova, bit će upućena prema estetici budućnosti”, navodi.

Podsjetimo, Zafranović je već snimio jedan film o Jasenovcu. “Krv i pepeo Jasenovca” iz 1985. godine, govori bio je dobro prihvaćen te nije naišao na razumijevanje tamo gdje ga je očekivao.

“Mislim na Hrvatsku i Srbiju. Srbi nisu bili zadovoljni jer su tražili da stavim milijun žrtava na kraju filma, međutim ja do tog broja nisam došao. Taj broj, po mojem mišljenju, nikada nije bio istinit. S druge strane, to je za Hrvatsku tabu tema i Hrvati ga nikada nisu htjeli”, zaključuje.

Dnevno.hr