Šokantni novi detalji: Sumnja se da je napadač iz Praga povezan s ubojstvom bebe i njezina oca

U petak, 15. prosinca, ubijeni su odrasla osoba i dijete. Prema pisanju medija, žrtve su tridesetdvogodišnji muškarac i njegova dvomjesečna kćer

Dvadesetčetverogodišnji češki student ubio je više od 15 i ranio najmanje 24 osobe na svom praškom sveučilištu u četvrtak prije nego što je “eliminiran”, objavila je policija. Šef policije Martin Vondrasek rekao je da je vlastima dojavljeno ranije tog dana da je muškarac vjerojatno krenuo u Prag iz svog grada u okrugu Kladno blizu češke prijestolnice s namjerom da si oduzme život. Nedugo nakon toga otac napadača pronađen je mrtav.

“Imamo vrlo svježe nepotvrđene informacije s profila na društvenoj mreži da je navodno bio inspiriran jednim terorističkim napadom u Rusiji u jesen ove godine”, rekao je Vondrasek novinarima, dodavši da je napadač legalno posjedovao nekoliko komada vatrenog oružja.

“Bio je to unaprijed isplanirani užasni čin koji je započeo u okrugu Kladno, a nažalost završio ovdje”, dodao je. Istražuje se je li napadača ubio policijski metak ili si je sam oduzeo život, istaknuo je Vondrasek.

U novoj izjavi za medije, Vondrasek je kazao kako se sumnja da je napadač s Filozofskog fakulteta odgovoran i za dvije žrtve s kraja prošlog tjedna u Klánovický lesu. U petak, 15. prosinca, ubijeni su odrasla osoba i dijete. Prema pisanju medija, žrtve su tridesetdvogodišnji muškarac i njegova dvomjesečna kćer. Policija je do sada bezuspješno tragala za počiniteljem, navodi češki portal Novinky.

“U ovom sam trenutku uvjeren da se radi o potpuno nasumično odabranim žrtvama od strane osobe bez ikakvog kriminalnog dosjea”, kazao je Vondrasek. S obzirom na to da je napadač iz Praga imao više komada oružja, istražuje se je li jedno od njih korišteno u prošlotjednoj pucnjavi.

Policija je zamolila da se ne otkriva identitet muškarca, no njegovo se ime, kako prenose neki češki mediji, poklapa s policijskim izvješćem o pretresu i profilom na društvenoj mreži na kojemu se govori o masovnoj pucnjavi u Rusiji kao inspiraciji.

Policija je onemogućila pristup trgu i području uz zgradu Karlova sveučilišta koja se nalazi u središtu grada. Karlovo sveučilište nalazi se u starom dijelu grada, oko 500 metara od povijesnog Karlovog mosta.

Mediji su objavili fotografije na kojima se vidi kako neki studenti napuštaju zgradu, dok drugi sjede na izbočini blizu krova zgrade kako bi se sakrili od napadača.

“Uvijek smo mislili da je to stvar koja nas se ne tiče. Sada se pokazalo da se, nažalost, i naš svijet mijenja i da se i ovdje pojavljuje problem naoružanih napadača”, rekao je gradonačelnik Praga Bohuslav Svoboda za Češku televiziju.

Petr Nedoma, ravnatelj galerije Rudolfinum u koncertnoj dvorani prekoputa Trga Jana Palacha, rekao je Češkoj TV da je vidio napadača. “Vidio sam mladu osobu na galeriji koja je imala neko oružje u ruci, poput automatskog, i pucala je prema Mostu Manes”, rekao je.

“Vidio sam ga kako baca oružje na ulicu koje je ostalo na pješačkom prijelazu”, dodao je.

Drugi svjedok, 43-godišnji Ivo Havranek, rekao je Reutersu putem Zooma kako je isprva mislio da je “nekoliko praskova” koje je čuo možda došlo od glasnih turista ili obližnjeg filmskog seta.

“Onda su iznenada studenti i profesori istrčali iz zgrade. Prošao sam kroz gomilu ne shvaćajući što se zapravo događa. Nisam bio spreman priznati si da bi se tako nešto moglo dogoditi u Pragu”, rekao je.

Tek kada sam vidio policajce s automatskim puškama znao sam da je ozbiljno, dodao je. “Vikali su mi da bježim”, prisjetio se Havranek.

Premijer Petr Fiala otkazao je svoj put na istok zemlje te se vraća u Prag, objavio je premijer na svom X-u.

Zločini počinjeni vatrenim oružjem relativno su rijetki u Češkoj. U prosincu 2019. 42-godišnji napadač ubio je šestero ljudi u bolničkoj čekaonici u istočnom češkom gradu Ostravi, nakon čega je pobjegao i ubio se. Muškarac je 2015. upucao osmero ljudi, a potom se ubio u restoranu u Uherskom Brodu.

Večernji.ba