Solak: Čekamo dolazak još jednog helikoptera iz Banjaluke

požar

Širenje požara koji je već danima prisutan na planini Dinara je zaustavljeno, a trenutno se ne prijeti kući u podnožju, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor Savezne uprave civilne zaštite koji se nalazi na terenu u Livanjskom kantonu.

“Za cijelo vrijeme je požar je zaustavljen, odnosno njegovo širenje, a za sada ne prijete kući u podnožju planine Dinare, ali svakako trebamo ukloniti sav požar, jer kad bi se krenula jaka vrućina i zbog jakog vjetra može se krenuti prema tim selima. Prije lokalizovati te stoga i drugi helikopter treba poslati što prije da ga gašenje, “poručio je Solak.

Požar na planini Dinari iznad naselja Čaprazlije i Donji i Gornji Rujani i Gubin, općina Livno, i dalje je aktivan. Helikopter OS BiH gasi požar iznad naselja Gubin.

“Jutros je rano počeo da ga otpušta. Trebao mu se pridružiti još jedan helikopter iz Banjaluka, ali zbog vremenskih neprilika oko Banjaluka, koji se nalazi u blizini Livanjskog bivše Jugoslavije, Kada je krenuo moram se vratiti u bazu jer je puhao jak vjetar i kiša U Livnu nije padala kiša nikako i ne pada ni sad.Vi vidjet ćemo stanje u danu.Vjerujem da će mu se pridružiti i helikopter OS BiH iz Banjaluka jer je Baš je potrebno da što prije lokalizujemo požar, jer danas i sutra će biti znatno niže. Sada je 23 stupnja u Livnu, nadam se da ćemo ga uspjeti ugasiti prije velikih vrućina “, naveo je Solak.

Također, požar između općine Bosansko Grahovo i Glamoč i dalje je aktivan. Na platou Resanovci područje između općina B.Grahovo i Drvara je aktivno i pod nadzorom.

“Kako na Dinari tako smo zaposleni i na vatru na planini Staretina na području općine Bosansko Grahovo i onog u opštini Drvar, odnosno na terenji Bihać, Drvar, na granicama s nacionalnim parkom. Tu su na terenu i radnici šumarije i vatrogasci i oni dosta Pomažu “, rekao je Solak.

Iako je bilo najavljeno da će se u akciji prestanka požara koji su evidentirani na graničnom području između BiH i Hrvatske uključiti i službe iz Hrvatske, to nije desilo.

“Nemamo povratne informacije, mi smo ih upoznali u Hrvatskoj sa stanjem, mislim da imamo i toliko puno problema, mislim da ovdje za sada neće uključivati, vidjet ćemo, a na drugoj strani dinara je požar.Tu su jučer bili njihovi helikopteri, Pa vidjet ćemo. U slučaju potrebe ponovno ćemo razmjenjivati ​​podatke, iako se informacije svakodnevno razmjenjuju u kakvom su stanju požarišta. Ovaj dio je na granici BiH i Hrvatske “, naveo je Solak.

Što se tiče drugih požara u Federaciji BiH, oni su, kaže direktor Savezne uprave civilne zaštite, također stavljeni pod kontrolu ili skroz ugašeni. Prvenstveno, navodi, misli na onaj u Neumu.

N1