Spašen ozlijeđeni alpinist koji je ostao zarobljen na Troglavu

Stanica GSS Bihać jučer je oko 13.30 sati zaprimila dojavu da je jedan planinar pao prilikom silaska sa vrha Troglava. Radilo se o planinaru koji je doživio ozljede te nije mogao nastaviti silazak i postojala je bojazan da će se smrznuti. Oformljena je ekipa koja krenula iz Bihaća oko 14.15 sati, dok je druga ekipa već bila na putu iz Mostara.

 

Snijeg i led – Oko 16.20 sati prvi je tim bio ispod Troglava i krenuo prema unesrećenima, te smo u međuvremenu saznali da se nalaze na stazi „Meri“. Prilikom ulaska u sami smjer, spasioci se suočili sa snijegom i ledom te je kretanje bilo usporeno. Oko 17.40 sati naišli su na veoma strmi dio na izlasku iz šume te su morali nastaviti kretanje preko stijena – pojasnili su spasioci.

Teška ruta – Negdje oko 19. sati pronašli smo unesrećene na nadmorskoj visini od oko 1.800 metara. To su bila dva planinara. Jedan nije bio ozlijeđen, a drugi je imao ozljede desnog ramena i ruke koju nije mogao pomjerati. Ustanovili smo i ozljedu desne noge u predjelu koljena te se nije mogao oslanjati na tu nogu. Tu smo saznali da su bila još dva planinara te da su se vratili nazad prema samom vrhu i da su sišli drugom stazom.

Stavili smo ozlijeđenog u nosila „Sced“ te smo ga ga evakuirali – kažu iz GSS-a Bihać. Spuštanje je trajalo oko četiri sata, a na 1.550 metara pridružila su im se još tri spasioca iz Livna. Oko 2. sata ujutro spasioci su bili kod svojih vozila, a u 4.50 ozlijeđeni je predat u Dom zdravlja u Bihać.

www.vecernji.ba