SRBIJA IZABRALA DIKTATURU I NACIONALIZAM! Šešeljev učenik proslavio uz trubače, Srbija jedina zemlja bez opozicije?!

U Srbiji su održani redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a zbog SNS-a koja je od matične zemlje i dijaspore dobila više od dva milijuna glasova, Aleksandar Vučić je još sinoć uz svirku trubača otvorio šampanjac:

Vučićevo likovanje

“Dugo sam u politici, ali nikada nisam doživio ovakav trenutak. Na izbore je izašlo 3,3 milijuna građana, mi smo osvojili više od dva milijuna glasova. To je apsolutno nezabilježeno. Stranka je dobila najveće povjerenje građana u povijesti, ali je dobila i veliko upozorenje da mora biti još odgovornija, ozbiljnija i marljivija”, likovao je sinoć srpski predsjednik.

Bez opozicije?

Nevjerojatnih 63 % (za sada obrađenih) glasačkih listića SNS-u jamči minimalno 191 zastupničko mjesto od mogućih 250, što dovodi do gotovo presedanske situacije u kojoj Srbija postaje zemlja bez opozicije. Ove brojke teško je pojmiti obzirom na “antivučićevske prosvjede” koji su mjesecima paralizirali Beograd, no da nisu svi sretni zbog pobjede stranke “Šešeljeva učenika”, svjedoče brojni tweetovi ogorčenih građana koji konstatiraju “pobjedu nacionalizma” u svojoj zemlji.

Da se susjedna zemlja opredijelila za politički radikalizma, potvrđuju i još dvije stranke koje su prešle izborni prag: Prva je Socijalistička partija Srbije (SPS), Vučićevog koalicijskog partnera i šefa diplomacije Ivice Dačića koja je za sada osvojila 10.90%, a druga Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksanda Šapića (4.20%).

Tadić: “Ovo nije normalno”

“Nije normalno da jedna stranka ima više od 62 posto, prva sljedeća oko 10 posto, uz još jednu iznad izbornog praga. To pokazuje da je Aleksandar Vučić uspio uništiti političko tkivo Srbije, to je Vučićeva koncepcija politike i života u Srbiji”, rekao je bivši predsjednik Srbije, a sada čelnik Srpske socijaldemokratske stranke, Boris Tadić

Obzirom na višegodišnje nezadovoljstvo Vučićevom politikom koje su građani srbijanske metropole otvoreno pokazivali prosvjedima, ne čudi podatak da SNS nije pobijedio u Beogradu. No, najslabija izlaznost na izbore u posljednjih 30 godina (45.5 %) govori o rezigniranosti i slaboj volji Srba da utječu na svoju budućnost.

Autor: dnevno.ba