Srbija odgovara: Mi smo zatvorili kamp, a što je sa FBiH?

Također, navodi se da je jedna od poznatijih i grupa “Crna munja” u Cazinskoj krajini, koji u svojim video snimcima često pozivaju na novi rat protiv Srba.

U regiji postoje slični i radikalniji kampovi od omladinsko-patriotskog na Zlatiboru koji je zatvoren, i to posebno u Federaciji BiH, na Kosovu i u Crnoj Gori. To je priopćio Beogradski Centar za sigurnost, istrage i obranu (DBA). Centar je priopćio da u BiH postoji više od 70 “air soft” klubova, gdje aktivno trenira više od 1.000 ljudi, a da je gotovo polovina mlađa od 18 godina i navode da se “air soft” oružje lako može zamijeniti pravim.

Kako se navodi, ovi klubovi redovno održavaju i kampove za obuku, a veliki novac kao donacije dobivaju od Saudijske Arabije, prenosi list “Blic” i dodaje da su poznati “Ratna zona” na Igmanu, gdje se često okupljaju i bivši borci Armije BiH. U BiH je poznata i grupa “Askeri” koja obučava djecu, a kako objašnjava DBA, riječ je o vehabijama koji uče djecu vojnim vještinama i ta grupa je svrstana u red ekstremnih grupa u BiH. Jedan od osnivača i član Upravnog Odbora te grupe je Naser Orić. Također, navodi se da je jedna od poznatijih i grupa “Crna munja” u Cazinskoj krajini, koji u svojim video snimcima često pozivaju na novi rat protiv Srba, piše B92. DBA ističe da kampovi za vojnu obuku trebaju postojati i u Srbiji, ali da budu pod kontrolom države koja će napraviti dobar program samo sa jednim ciljem – približavanje vojske mladima.

“Mladi bi u okviru tih kampova bili upoznati sa osnovnom vojnom obukom i vojničkim životom, i na taj način bi polaznici bili zainteresirani za moguće profesionalno bavljenje vojničkim pozivom, koji bi trebao biti uzvišeni čin svakoga tko se odluči da služi svojoj državi”, navodi DBA. Kampovi za obuku terorista još uvijek postoje na Kosovu i to je javna tajna, a ima ih čak pet i u njima su ranije bili obučavani pripadnici OVK, a danas pripadnici “Islamske države”. Prema posljednjim informacijama, za tu grupu se bori oko 400 pripadnika sa Kosova.

Centar ističe da je oko 100 albanskih obitelji pristupilo ovom pokretu, a u svakom trenutku u kampovima boravi i 60 djece mlađe od 17 godina uz pristanak roditelja, objavio je B92. Korak dalje otišla je Crna Gora, jer se tamo svake godine organizira “Letnji vojni kamp za mlade”, koji traje 15 dana, piše DBA i dodaje da je ove godine bilo 45 srednjoškolaca iz Crne Gore i pet iz Makedonije, kao i da je organizator kampa Ministarstvo Obrane Crne Gore. Inače, omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru, u kome su djeca u vojničkim uniformama učila razne vještine, zatvoren je u četvrtak po nalogu Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, a dječaci i djevojčice vraćeni su kućama. Tim povodom reagirao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da država neće tolerirati stvari poput kampa u kojem su djeca u uniformama učila vojničke vještine, piše Blic.

Bljesak.info