Srbija otvorila konzulat u Drvaru, veleposlanik dao SKANDALOZNU IZJAVU

– Glavni tajnik Ministarstva inozemnih poslova Srbije Veljko Odalović poručio je danas na otvaranju Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru da je nazočnost Srbije u ovoj općini najdirektnija veza i spona matice sa srpskim narodom koji živi na ovim prostorima.

“Ova kancelarija je u funkciji približavanja nas njima i njih nama”, rekao je Odalović.

On je rekao da će ova kancelarija, osim administrativnih poslova, što je u osnovi njenog posla, služiti i za gospodarsku, kulturnu i svaku drugu suradnju Srbije sa srpskim narodom na ovom prostoru.

Veleposlanik Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je da će Kancelarija biti u funkciji povezivanja Srba koji žive u BiH sa maticom Srbijom.

“Nadam se da će se raseljena lica vratiti i da će u perspektivi Drvar biti srpski grad, kao što je uvijek i bio“, istakao je on.

Načelnik općine Drvar Dušica Runić rekla je da je otvaranje Kancelarije konzulata Srbije u Drvaru još jedan od dokaza da je ostanak i opstanak srpskog naroda na ovom prostoru zagarantiran.

Ona je dodala da je ponosna što je Drvar kao najzapadnija i najbrojnija srpska povratnička općina od danas i zvanično mjesto okupljanja srpskog naroda.

“Ovo je naša kuća, ovo je bila, jeste i biće naša zajednička matica”, poručila je Runićeva.

Bivši načelnik općine Drvar Goran Broćeta, koji je danas prvi građanin koji je u novootvorenog Konzulata Srbije u Drvaru predao zahtjev za dvojno državljanstvo Srbije, rekao je da je otvaranje ove kancelarije značajno za srpsko stanovništvo Drvara i okolnih općina, izražavajući zahvalnost za njeno otvaranje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Broćeta je dodao da ova kancelarija predstavlja direktnu vezu Srba koji žive u Federaciji BiH sa Srbijom.

Otvaranju su nazočili i načelnici općina Bosanski Petrovac Dejan Prošić, Bosanskog Grahova Milorad Gligić, Glamoča Nebojša Radivojiša i Istočnog Drvara Milka Ivanković, te predstavnici kancelarije OEBS-a u Banjaluci, Konzulata Srbije iz Banjaluke i Trebinja i ministri u Vladi iz Hercegbosanske županije.

Odluku o otvaranju konzulata sa sjedištem u Drvaru donijela je Vlada Srbije.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply