Srbijanski Ekspres najavio kako su se Erdoğan i Putin dogovorili o podjeli BiH

putin

Srbijanski tjednik Ekspres, blizak tamošnjem predsjedniku Aleksdandru Vučiću, u svom posljednjem izdanju najavio je konačan dogovor između Erdoğana i Putina o podjeli BiH s naslovom koji dominira ‘Bosna cela u dva dela’, piše Večernji list BiH.

Prema tim navodima, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan i predsjednik Rusije Vladimir Putin dogovorili su se o podjeli BiH na dva dijela. Kako sugerira Ekspres, podjela bi se izvršila po entitetskoj liniji. Vučić posrednik Posebno je zanimljivo predviđanje Ekspresa koje se tiče jedinog dijela BiH koji je još uvijek koliko-toliko multietničan – središnje Bosne.

Shvaćajući ovu činjenicu, Ekspres smatra da će se “prepreka” Središnje Bosne jednostavno riješiti “isporučivanjem” bošnjačkom dijelu, dok bi Hrvati onda bili prisiljeni zadovoljiti se ostacima, odnosno onim što već imaju – zapadnom Hercegovinom i dijelom Posavine.

Ekspres navodi i da je kao najnovije rešenje za BiH predloženo pretvaranje ove čudnovate države u još labaviju formu konfederacije. Što je, formalno-pravno, izravno kršenje Daytona. U prilog tome govore i pomirljivi i bratski tonovi koje su Vučić i Erdoğan razmijenili u nekadašnjem Saveznom izvršnom veću u Beogradu, a potom i u Novom Pazaru.

Djelovalo je da je načelni dogovor dvojice predsjednika realno moguć, zbog čega je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trknuo u Istanbul i podsjetio Erdoğana da mu je otac Alija Izetbegović u amanet povjerio BiH. Erdoğan je tada potvrdio da je na smrtnoj postelji posjetio Aliju, koji mu je tada rekao: “Tayyipe, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte.”

Čovićev pokušaj – Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju Sultan Fatihovu džamiju? Naravno da mi to nikada nećemo uraditi. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije od 15. stoljeća naovamo – poručio je Erdoğan. Novi posjeti redali su se i u Srbiji pa je na čašicu razgovora kod Vučića došao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Dok je Vučić poručio da će uskoro doći do trilateralnog sastanka predstavnika Srbije, Hrvatske i BiH o konkretnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, Čović je slikovito poručio: povijest ne treba biti zapreka za budućnost. Najavio je i održavanje trilaterale.

www.vecernji.ba