Srbin ne može u Dom naroda jer je 2016. bio Bošnjak

Liberalna stranka iz Goražda još nije dobila odluku SIK-a da njen izaslanik Mirsad Dizdar, koji očekuje preuzimanje mandata u Skupštini BPK Goražde, ne može biti izabran za izaslanika u Domu naroda FBiH.

Liberalna stranka iz Goražda još nije dobila odluku SIK-a da njen izaslanik Mirsad Dizdar, koji očekuje preuzimanje mandata u Skupštini BPK Goražde, ne može biti izabran za izaslanika u Domu naroda FBiH. Nakon što su ovakvu informaciju prenijeli mediji LS je uputila protest SIK-u u kojem upozorava na, kako tvrdi izaslanik ove stranke u Skupštini BPK Rasim Mujagić, nedopustivo ponašanje pojedinih članova Komisije, piše Dnevni avaz.

”SIK uzima neke stvari kako mu kad trebaju. Mislim da je ishitrena izjava člana SIK-a, koja je uzburkala javnost i stvorila određene pritiske”, kaže Mujagić. Izaslanik LS-a Nudžeim Džihanić odrekao se mandata kako bi u Skupštinu BPK ušao Mirsad Dizdar, koji se izjasnio kao Srbin. Plan LS-a bio je da Dizdar, prilikom konstituiranja Kluba Srba, automatski bude izabran i u Dom naroda Parlamenta FBiH. BPK bi tako dobio i sedmog izaslanika u ovom domu, trećeg iz LS-a, što bi ojačalo poziciju stranke.

Međutim, iz SIK-a je stiglo objašnjenje da Dizdar ne može u entitetski parlament, zato jer se na lokalnim izborima 2016. izjašnjavao kao Bošnjak. Mujagić tvrdi da to pravilo ne važi jer Dizdar nije bio izabran na lokalnim izborima, da ”nigdje ne piše koliko traje opredjeljenje za određenu nacionalnost” i daSIK primjenjuje dvostruke mjerila. ”Tamo sjede ljudi koji su predloženi iz određenih stranaka, koje imaju moć i one određuju kako će se kad, u kojem trenutku, koji od članova SIK-a ponašati”, ističe Rasim Mujagić.

https://www.bljesak.info