SREDNJOŠKOLKA UZDRMALA BALKAN: ‘Dali bi nam noževe i puške da se poubijamo, kao vi prije 20 godina!’

pismo

Učenica drugog razreda Srednje strukovne škole u Jajcu, Kristina Sivonjić, napisala je pismo koje je objavljeno na portalu Jajce-online.
Nad njezinim bi se riječima mnogi trebali zamisliti. Pismo prenosimo u cijelosti.
‘Dobro došli u BiH. U državu punu nacionalizma. Dobro došli u državu u kojoj ljude dijele na Hrvate, Srbe i Bošnjake, na katolike, pravoslavce i muslimane.
Dobro došli u državu gdje djecu od 7-8 godina okreću jedne protiv drugih, odmah im na početku zabrane da se druže sa svojim vršnjakom druge vjere. Dobro došli u državu, gdje stariji pune djeci glavu o nečemu što nisu ni proživjeli.
‘Mi djeca živimo u bajci’
Djeca od malih nogu nauče da trebaju mrziti nekog druge vjere, nacije, a ni sam ne zna zašto?
Mi djeca živimo u jednoj bajci u kojoj nije bitno kako se zoveš, u šta vjeruješ i kojem bogu se moliš. Ali zato imamo svoje odrasle: očeve, majke, djedove, bake… koji nas plaše raznim čudima, i svakoj bajci naude.
Mi međusobno gradimo prijateljstva koja NACIONALISTI žele srušiti govoreći: ‘Nismo se mi prije 20 godina ubijali da bi nam se djeca danas družila ili ne daj Bože u školu zajedno išla’.
Bravo! Baš ste neki uzor! Mislim, da možete, sada bi nam svima dali noževe i puške da se poubijamo, kao vi prije 20 godina. Ali vidite i sami da vam ne ide. Vi koji govorite da ste ovaj, onaj, uvijek bolji i važniji od onih drugih, kome to govorite!?
To što ste vi zadržite za sebe. Molite se Bogu kojem hoćete, u kojeg vjerujete, ali poštujte tuđe. Zašto komplicirate stvari, koje su zapravo jako jednostavne?
‘Žele nas podijeliti’
Nas omladinu, djecu, žele podijeliti ljudi kojima je vrijeme i umrijeti. Koji su jednom nogom u grobu. Pa narode, bolje bi bilo da svoje staračke dane provedete u miru, a ne u razmišljanju kako da pokvarite budućnost BiH.
Vaše vrijeme je prošlo. Vi ste samo sjena, koja prati nas mlade. Gospodo, zaboravljate da svijet ostaje na mladima, a vi sad dobro gledajte šta ćete učiniti po tom pitanju?
Vi ćete kad tad umrijeti, a mi ćemo i dalje ostati zajedno…’, napisala je učenica.

Net.hr