SRETAN ROĐENDAN, CRNE MAMBE! Oni su Farkašić, Livno, Dubrovnik.. I ne zaboravite, oni su prešućena ‘Una ’95’!

crne

Crne mambe svoje su “vatreno krštenje” imale krajem lipnja 1991. godine, a nastavile ga na teškom teritoriju Banovine gdje su samostalno izvodili diverzije po kojima su postali čuveni i prepoznatljivi, što je neprijatelju tjeralo dodatan strah u kosti.

Domovinski rat i njegov ishod zasigurno ne bi bio isti da na današnji dan, 15.05.1991. nije osnovana 1. pješačka bojna 2a brigade, legendarne Crne mambe.

Nedovoljno je poznato da su Crne mambe sudjelovale na svim bojišnicama diljem Hrvatske, kao i u pograničnim prostorima BiH. Isto tako, mambe su okolnosti i načini njihova ratovanja natjerale da se iskristaliziraju u jednu od najelitnijih jedinica, pa su tako slani na najteže terene koji su zahtijevali spretnost, spremnost i naročito – odvažnost.

Crne mambe svoje su “vatreno krštenje” imale krajem lipnja 1991. godine, a nastavile ga na teškom teritoriju Banovine gdje su samostalno izvodili diverzije po kojima su postali čuveni i prepoznatljivi, što je neprijatelju tjeralo dodatan strah u kosti. Po dolasku na Banovinu, Bojna je vodila teške i mukotrpne borbe na području Gline, Viduševca, Topuskog i Pokupskog, a nakon manjih borbi kod prilaza Sisku i Komarevu dio postrojbe početkom kolovoza 1991. odlazi u Petrinju.

Mambe po dolasku u Petrinju uspostavljaju punktove prema vojarnama JNA s ciljem da se odbiju napadi na grad koji su prvi put eskalirali 2. rujna kada je JNA potučena i prisiljena na povratak u vojarnu. Mambe su odbile i idući jak napad, 16. rujna no 5 dana kasnije bile su nemoćne te posljednje napuštaju grad koji pada. U međuvremenu, pali su Topusko i Viduševac, a ranije i Glina. Postalo je jasno da je plan agresora izbijanje na rijeku Kupu te nastavak prodiranja preko rijeke prema Velikoj Gorici i Zagrebu. Nakon što su se neprijateljske snage pojačale postrojbama iz Srbije te raznim paravojnim postrojbama sve je bilo spremno za veliku ofenzivu. Neprijatelju su problem predstavljala sela koja nisu bila pod njegovom kontrolom među kojima je i Novi Farkašić, mjesto na Kupi koje je do dolaska Crnih Mambi bilo potpuno napušteno. Priču o fascinantnoj i nevjerojatnoj borbi u Farkašiću te čudu koje su tamo izvele Crne mambe vođene lukavim i odvažnim zapovijednikom Petrom Bajanom, možete pročitatu u tekstu ZAGREPČANI, ONI SU VAM OBRANILI GRAD! Kako je 30-tak diverzanata iz Crnih mambi u Farkašiću ‘rasturilo’ JNA i spasilo metropolu!

Nakon pobjede u bitci za Novi Farkašić, Crne Mambe branile su i Glinsku Poljanu, Svetu Katarinu te Sunju. Nakon stečenih velikih borbenih iskustava “Crne Mambe” postale su elitna vojna postrojba koja je išla tamo gdje je bilo najteže. Jedno od takvih mjesta bilo je i Livno u Bosni i Hercegovini. Upravo su obrani Livna, od agresorske JNA, najveći obol dale “Crne Mambe” o čemu možete pročitati u tekstu KONAČNA BITKA ZA OBRANU LIVNA: Hrvatski branitelji su tako porazili srpsku vojsku da ih je zapovjednik za kaznu skinuo do gola!

Znate li za prešućenu operaciju “Una”?

Ratna priča Crnih mambi nikako nije stala u Farkašiću. Usljedila je izuzetno teška operacija “Tigar” na području Dubrovnika, a nakon toga operacija “Maslenica”, dio ratnog puta na koju su “mambe” naročito ponosne. Ovu elitnu postrojbu nikako nije mogla zaobići niti veličanstvena “Oluja 95”, koja je za mnoge postrojbe značila kraj rata, ali na žalost, ne i za Crne mambe. Na žalost, kažemo, jer je ova postrojba 17. rujna 1995 dobila zapovijed za novu akciju, onu koja se i danas prešućuje – “Una”, pri čemu je zbog loše organizacije i logistike sve krenulo po zlu. Rezultat ove akcije je 13 poginulih pripadnika Crne mambe, a o akciji “Una” naš portal priprema veliki članak. Također, na ovom linku možete pogledati priču Ivici Šafariću Ninđi, TKO JE NINĐA, ŠUTLJIVI HEROJ O KOJEM SVI PRIČAJU? Ponos ‘Crnih mambi’: ‘Otišao je među 2.000 četnika i uzeo im zastavu’ svojevrsnom čudu koje je kao pripadnik Crnih mambi za mnoge postao i njihov zaštitni znak.

Sretan rođendan svim pripadnicima Crnih mambi!

 

http://www.braniteljski-portal.hr