Srpska sela ispod Dinare tiho spavaju i čekaju bolja vremena

Selo Gubin u Livnu

LIVNO/SRNA/ Sela Gubinske parohije u Livanjskom polju, tijekom “Zavičajnih dana” ugostila su oko 800 Srba, čiji su korijeni s tog prostora podno Dinare, gdje je danas obnovljeno tridesetak kuća, a do rata je tu bilo više od 600 domaćinstava.

Trodnevnu manifestaciju “Zavičajni dani”u Gubinskoj parohiji, koja je održana u Gubinu i završena je sinoć, organiziralo je Zavičajno udruženje “Ognjište”. Cilj je bio da se okupe prognani Srbi sa ovog prostora da ne bi zaboravili svoje korijene.

Predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja Nedeljko Vukovljak rekao je da je ovogodišnje saborovanje u okupilo oko 800 Srba i privuklo njihovu veliku pažnju.

“Jučer smo organizirali `Zavičajnu olimpijadu` na kojoj je bilo prisutno oko 150 ljudi. Takmičili su se u malom nogometu, balotama, bacanju kamena s ramena, navlačenju konopca. Posebnu pažnju privukli su najmlađi čiji roditelji vuku korijene iz ovih krajeva”, rekao je Vukovljak.

On je dodao da je “Zavičajnu olimpijadu” financijski pomogla i srpski ministar u Her4cegbosanskoj županiji Vasilija Broćeta, koja je zadužena za resore rada, zdravlja, socijalne skrbi i izbjeglih.

Član Udruženja Obrad Vukovljak rekao je da je tijekom trajanja manifestacije sve izgledalo kao i prije 25 godina, odnosno prije rata, zbog ljudi koji su tu bili.

“Dječja graja, igra, pjesma. Ako Bog da, vjerujem da će za koju godinu ponovo da se vrati život u sela podno Dinare u Livanjskom polju”, istakao je Vukovljak, koji je došao sa granice Austrije i Švicarske u zavičaj, gdje je obnovio svoju kuću.

Od prijeratnih 600 domaćinstava u sedam sela gubinske parohije, danas je tek tridesetak kuća srpskih povratnika.

Lazo Pajčin, porijeklom iz Gubina i član Udruženja, priča kako je zavičaj prognanih Srba iz Livanjskog polja zauvijek u njihovim srcima, ali i ukazao na važnost podrške Repubike Srpske i Srbije koju daju za njihov opstanak i ostanak u ovom dijelu Krajine.

“Izuzetno nam je drago što, iako živimo daleko od granica Republike Srpske, imamo njenu podršku i znamo da možemo da računamo na pomoć naše braće i iz Srpske i iz Srbije”, rekao je Pajčin.

On je podsjetio da je u Gubinu u tijeku gradnja crkveno-narodnog konaka pored Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, za koji se nada da će biti završen u što skorije vrijeme. Vrijednost konaka je oko 200.000 KM, a novac je prikupljan i tijekom manifestacije “Zavičajni dani”.

Srpski povratnici u Livanjsko polje ističu da je život veoma težak, jer putevi nisu izgrađeni, a imaju problema i sa vodosnabdijevanjem i zdravstvenom zaštitom, dok se hranom i osnovnim životnim namirnicama snabdijevaju u pokretnim prodavnicama.

Navode da vjekovno srpsko gnijezdo podno Dinare, koje nikome ne pripada, tiho spava, čeka i nada se nekim boljim vremenima.

GUBIN