Srpski portali tvrde da je Komšić potomak četničkog vojvode

Priča je stara desetak godina, a srbijanski mediji ponovno su je oživjeli. Meta napada je Željko Komšić i njegovo, navodno, četničkoj porijeklo po majčinoj liniji.

Željko Komšić je rođen 1964. godine u Sarajevu. Otac Marko je po nacionalnosti Hrvat, a majka Danica, rođena Stanić, je bila Srpkinja. Danica je tijekom rata u BiH poginula u rodnom Sarajevu. Komšić je ranije je govorio da je kršten u katoličkoj crkvi, danas to prešućuje i izjašnjava se agnostikom.

Zbog ratnih zasluga primio je orden Zlatni ljiljan, što je jedno od najvećih priznanja za pripadnike Armije BiH. Oženjen suprugom Sabinom s kojom ima kći Lanu.

Evo teksta koji je objavilo više portala portala (telegraf.rs; vesti.rs; kurir,rs; press online…) u Srbiji o “četničkim korjenima zlatnog ljiljana”:

“Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, koji ne propušta nijednu priliku da borce bivše Vojske Republike Srpske nazove “četnicima”, već godinama brižno skriva strogo čuvanu porodičnu tajnu da je potomak jednog od najozloglašenijih četnika u dobojskom kraju.

Stanić, Komšićev djed po majčinoj liniji, živio u selu Kostajnica u blizini Doboja. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je glavni logističar Prvog bataljuna Trebavskog četničkog odreda, a poslije rata se skrivao po šumama u strahu od komunističke odmazde.

Tu brižno čuvanu tajnu Komšića, koji se energično zalaže za poštovanje tekovina partizanskog pokreta, potvrdilo je više nekadašnjih suboraca njegovog pokojnog djeda, koji je preminuo 1962. godine u 47. godini života.

Luka Prešić (87) iz Kostajnice, jedan od preživjelih Stanićevih suboraca, priča da je Komšićev deda bio desna ruka svim četnicima ovog kraja i da su se svi pripadnici Prvog bataljuna umnogome oslanjali na njegovu logističku podršku.

– Kada smo išli u borbu protiv ustaša na Trebavi i Ozrenu, znali smo da je selo sigurno jer je tu naš Marijan, koji je bio naš glavni logističar. Naime, svih pet muških glava iz kuće Stanića bili su lojalni pripadnici četničkog pokreta, ali Marijan je ostao u selu kao glavni pozadinac, zbog slabije fizičke konstitucije i porodičnih obaveza.

Kada su poslije rata počeli da nas proganjaju komunisti, Marijana je spasilo to što nije direktno sudjelovao u borbama, pa tako u velikoj mjeri nije ni osjetio poslijeratni teror.

Sve bih to dokazao i fotografijama, ali nakon što su nas zatvarali po tamnicama poslije rata, sve naše dokumente i slike su spaljivali. Ne mogu da skontam što je taj mali “krivo nasađen”, pa mu ne odgovara nitko od nas Srba – kaže Prešić.

Inače, Marijan Stanić je otac Komšićeve pokojne majke Danice, koja je stradala tijekom proteklog rata u Sarajevu, kad je pogođena hicem iz snajpera. O ranama iz nedavne prošlosti, ali ni o četničkoj prošlošću porodice hrvatskog člana Predsjedništva, nije želio da govori nitko od Komšićevih rođaka.

Njegov bliski rođak s majčine strane Božo Stanić, koji živi u Kostajnici, kaže da ih je Komšić posljednji put posjetio pre tri godine, kad je došao na sahranu jednog rođaka. Božo kaže da posebno dobre kontakte održavaju s Komšićevim ocem Markom, za kojeg ima samo riječi hvale.”

https://hip.ba