Srpski povratnici u HBŽ mogu da se liječe u Srpskoj! (VIDEO)

Već gotovo mjesec dana srpski povratnici iz Federalnih općina Glamoč, Drvar i Grahovo, mogu da se liječe i u Republici Srpskoj, odluka je predsjednika Milorada Dodika.

knjižica

Potpisan je protokol koji Srbima u HBŽ omogućava liječenje u Univerzitetsko-kliničkom centru Banjaluka i bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru. Do sada su to mogli samo u Livnu i Mostaru, jer im vlasti HBŽ nisu dozvoljavale pravo na izbor bolničkog liječenja.
Srpski povratnici u općine HBŽ vezani su za Republiku Srpsku kako srcem,tako i rodbinski. Zbog toga, pravo izbora na specijalističke preglede i bolničko liječenje, od velikog im je značaja.

Liječenje u Republici Srpskoj, za povratničko stanovništvo smanjiće i dodatne troškove koje su do sada imali, jer nedostatak organiziranog  prevoza do Livna i Mostara, za njih je predstavljao dodatni problem , ali i trošak.

Pacijenti iz Drvara, Grahova i Glamoča, na određene specijalističke preglede i bolničko liječenje, već se upućuju u određene ustanove Republike Srpske.

Veliki problem za srpske povratnike, sada je riješen, stav je rukovodstva općine u Drvaru.

– Vi i sami zanate da mi imamo više vjere i u Banjaluku i u ustanove u Republici Srpskoj nego u HBŽ pogotovo u Mostaru gdje su često upućivani naši pacijenti, ističe Goran Broćeta, načelnik općine Drvar.

Rješavanjem ovog problema, općinske vlasti nadaju se da će biti smanjen i odliv stanovništva, jer su Srbi iz HBŽ  kažu, zbog svega bili primorani da se masovno prijavljuju u Republiku Srpsku, kako bi mogli da ostavare pravo na liječenje na teritoriji Srpske.

http://lat.rtrs.tv