Srušio se avion Vojske Srbije nedaleko od granice sa BiH / VIDEO

Avion Mig 21 Vojske Srbije srušio se jutros kod Malog Zvornika tijekom redovnog letačkog zadatka.

Nesreća se dogodila oko 9 sati u području sela Brasina, priopćilo je srbijansko Ministarstvo obrane.

Na mjesto nesreće stigle su vatrogasne ekipe i policija.

Prema neslužbenim informacijama poginuo je jedan pilot, a za drugim se traga.

“Poginuo je jedan pilot, za drugim se traga, a ozlijeđen je i mještanin u čije dvorište je pao avion”, prenosi RTS.

Avion star 34 godine

Avion koji se srušio u selu Brasina kod nedaleko od Loznice i Malog Zvornika star je 34 godine, a nakon remonta 2016. i pauze od dvije godine našao se ponovo u zraku u svibnju ove godine.

Riječ je o dvosjedu MiG-21UM (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi MiG-21 kojeg je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija.

Remontovan je 2016. godine u Vazudhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović“ i, kako je ranije ove godine objavio portal “Tango six” trebalo je da ostane u upotrebi do 2026. godine, prenosi Blic.

Prilikom prošlogodišnjeg obilježavanja Dana avijacije Srbije, zapovjednikt 204. zrakoplovne brigade general Željko Bilić izjavio je za taj portal da su “MiG-ovi 21 još uvijek u funkciji i da će to biti do 2025. godine”.

Od rujna mjeseca 2015. kada je zbog isteka već produženih resursa i životnog vijeka prizemljen posljednji jednosjed MiG-21bis, RV i PZO je koristilo samo tri dvosjeda od kojih je jedan (16178) prema Podregionalnom sporazumu o kontroli naoružanja u drugoj polovici 90-tih godina bio razoružan.

Usljed nedostatka dovoljnog broja lovačkih aviona, na preostala dva MiG-21UM (16180 i 16185) su početkom 2016. godine integrirane infracrveno samonavođene rakete zrak – zrak R-60MK i oni su između ostalog korišteni u dežurnoj jedinici sistema PZO države, navodi “Tango six”.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply