Stanković otkrio tko će mu biti gost. Gledatelji: ‘Svaka čast tom hrabrom čovjeku’

Na Facebook stranici HRT-ove emisije “Nedjeljom u 2” voditelj i urednik Aleksandar Stanković (52) otkrio je tko mu stiže u goste ove nedjelje. Riječ je o nadbiskupu Mati Uziniću koji je nedavno izvijestio o prijavama i istragama koje je proveo tijekom dvije i pol godine, a vezane su uz optužbe za zlostavljanje maloljetnika i odraslih osoba, financije i priležništvo te je, naglasivši duboku tugu i sram, žrtve zamolio za oprost. Uz fotografiju gosta na Facebooku emisije ‘Nedjeljom u 2’ samo kratko piše: ‘Nadbiskup Mate Uzinić naš je gost u nedjelju’.

Ispod objave odmah su se zaredali komentari gledatelja.

“U svakom selu ili gradu gdje god je crkva čuči potencijalni pedofil. Riječko razotkrivanje je samo slamčica u snopu sijena. Za crkvu i vjernike bilo bi dobro da i ostali slijede primjer Mate Uzinića”, “Super! Svaka čast i tom hrabrom čovjeku i vama što ste ga pozvali! Gledam obavezno!”, “Gledam sigurno”, “Bravo”, pisali su.

Podsjetimo, kao prvi slučaj, koji je završen prije njegova dolaska, Uzinić je naveo slučaj svećenika M.Š. (1953.), koji je 2016. optužen da je 1992. seksualno zlostavljao maloljetnika. Priznao je krivnju te je razriješen crkvenih službi. Nove optužbe javljaju se 2018. i ponovno se otvara istraga. Optuženi je priznao da je bilo više slučajeva: 1987. – 1988., 1992. – 1993., i moguće u 1994. te da se radi o 13 dječaka u rasponu od šest do 13 godina.

Tada se svećenik osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima te je tražio i dobio oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža. Uzinić je o tome obavijestio ŽDO u Rijeci s napomenom da je kvalifikacija zlodjela koja je priznao M.Š. tijekom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u prijavi policiji te da se ne može isključiti mogućnost i kasnijeg počinjenja kažnjivih djela.

Svećenik M.Š. (1941.) je anonimno optužen da je 2006. i 2007. više maloljetnika slao neprimjerene poruke, da je maloljetnicu neprimjereno dodirivao te je 2007. neprimjerenim porukama napastovao punoljetne bogoslove. Svećenik D.P. (1938.) optužen je zbog kažnjivih djela protiv maloljetne osobe, uz koje su postojale glasine o ucjenjivanju svećenika D.P. od bivšeg ministranta. Obojici je zabranjen kontakt s maloljetnim osobama i obavljanje svećeničke službe.

Večernji.ba