STATE DEPARTMENT O BiH: Problemi s bradama i hidžabima, paradžematima, izgradnjom crkve u Drvaru, Mustafom Busuladžićem…

Foto: Direktno.hr.

State Department je objavio godišnje izvješće o vjerskim slobodama u svijetu, a poseban dio se odnosi na slobode u Bosni i Hercegovini. U izvješću se ističe da je u proteklih osam godina počinjeno 198 napada koji su zabilježeni od Međureligijskog vijeća.

Također, među značajnim događajima se ističu i nastojanja Islamske zajednice da se pod njeno okrilje vrate paradžemati te napadi na džamije i pravoslavne crkve u Sarajevu i Foči.

State Department, u godišnjem izvješću, napominje kako Veleposlanstvo SAD u Sarajevu nastavlja raditi s vjerskim zajednicama na prevenciji nasilnog ekstremizma koji je povezan s religijom i vjerskim slobodama.

State Department bilježi i da su 64 paradžemata ušla pod okrilje Islamske zajednice, dok još 21 aktivna paradžemata još uvijek djeluju izvan Islamske zajednice.

Kada se govori o aktivnostima vlasti u Bosni i Hercegovini, State Department ističe da se je zabilježeno da se ne provodi odluka VSTV-a o zabrani nošenja vjerskih obilježja na poslu uključujući hidžab. Među primjerima se navodi i odluka Granične službe koja je donijela promjene u pravilima službe vezanim za nošenje brada kod graničnih policajaca.

“U listopadu 2016. Skupština Kantona Sarajevo, većinski bošnjačkog kantona, donijela je odluku o preimenovanju ulice i osnovne škole po Mustafi Busuladžiću, antisemitu iz Drugog svjetskog rata koji je veličao Hitlera.

Predsjednik Židovske zajednice je snažno osudio ovaj potez. Do kraja godine škola nije vratila svoje staro ime. Pobornici ideje da se škola preimenuje po Busuladžiću branili su ovu odluku nakon kritika koje su došle od Židovske zajednice, političara iz opozicijskih stranaka, Izraela i drugih stranih vlada. Pobornici tvrde da Busuladžić nije bio antisemita bez obzira na njegovu javnu podršku fašističkom i ustaškom režimu”, pišu u ovom izvješću.

Izvješće navodi i da su nevladine organizacije, akademska zajednica i državne agencije izvijestile kako se nastavlja povezivanje najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini s vjerskim praksama koje ispoljava većina njihovih članova. Uz ovo se napominje i da se većinske bošnjačke stranke povezuju sa Islamskom zajednicom, najveća etnička hrvatska stranka s Katoličkom crkvom te dvije najveće srpske stranke sa SPC-om.

“Predstavnici manjinskih vjerskih grupa, lokalne vlasti nastavljaju s diskriminacijom protiv njih u vezi sa korištenjem vjerske imovine i izdavanja dozvola za nove vjerske objekte. Općinske vlasti u Drvaru obijaju izdati dozvolu za izgradnju nove katoličke crkve, i pored ponovljenih zahtjeva lokalnog svećenika, banjalučke biskupije i predstavnika OSCE-a”, navodi se u izvješću.

Obrazovanje bošnjačke djece u Republici Srpskoj, te segregacija u školskom sustavu, također se navode kao primjeri kršenja u kojima sudjeluju i predstavnici vlasti.

“Roditelji, i povratnici, više od 500 bošnjačke djece nastavljaju bojkot javnih škola koji traje već pet godina tako što šalju svoju djecu u alternativne škole koje su organizirane u prostorijama administrativnog centra Islamske zajednice i uz podršku Ministarstva obrazovanja FBiH”, ističe State Department.

Zaključak izvješća je da će američke vlasti preko veleposlanstva u Sarajevu nastaviti raditi s lokalnim predstavnicima na otklanjanju etničkih i vjerskih razlika te da će uzeti aktivno sudjelovanje u događajima poput onog iz travnja 2017. kad su zajedno s predstavnicima vjerskih zajednica obišli lokacije na kojima su počinjeni ratni zločini.

Dnevnik.ba