Stigle osude na izjave imama Mahića o pravoslavlju kao sektaštvu i svetom Savi kao fašistu

Međureligijsko vijeće u BiH osudilo je neprihvatljiv govor usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih vjernika kojim je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić SPC pripisao sektaštvo, a Svetom Savi fašizam.

Vijeće je povodom medijskih navoda o ovom incidentu zatražilo informaciju od Rijaseta Islamske zajednice, koji je po prijemu informacije izdao nalog Muftiji bihaćkom da od imama uzme izjavu i pokrene disciplinski postupak.

Slijedi sankcija

Kako je navedeno u objavi Vijeća na društvenim mrežama, od imama Mahića je zatraženo da se na sutrašnjoj hutbi ispriča svojim džematlijama i svima koje je njegov nastup uvrijedio, te da će provedenim disciplinskim postupkom Mahić biti primjerno sankcioniran.

“Međureligijsko vijeće u BiH uvijek će biti spremno osuditi vrijeđanje i napade na vjerske objekte, vjerske zajednice i vjernike”, navedeno je u objavi.

Podsjetimo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tijekom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo, prenosi Srna.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontroverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvjetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.

Bljesak.info