Stipo u Rami za 7 dana zaradi prosječnu bh plaću, evo kako!

Kada u ovome vremenu krize, nezaposlenosti, narušenih međuljudskih odnosa, političkih razmirica, elektroničkih hajki i „lova na vještice“ pokušavate ostati „pri sebi“ teško to ide.

stipo

Jedini izlaz nalazite u tome da pobjegnete od stvarnosti. Da odete negdje u osamu, da zaboravite i ostavite sve trenutno iza sebe. Da napustite i dom i obitelj i prijatelje. Pobjegnete u planinu, naizgled neku pustoš, pronađete mir i ljepotu života. U toj tišini i ljepoti ugledate priliku da zaradite nešto novaca za život.

Jedna takva priča kreće od našega Stipe Jozića iz mjesta Ripci, piše Rama-prozor.info.
On je, naime, otišao u planinu da zaradi nešto novaca za preživjeti. Jednostavno je shvatio da ništa ne dolazi samo po sebi, da se moraš boriti svojim radom i zalaganjem, a ne pričom i kako to naš narod kaže „pametovanjem”.

Vidio je Stipo, kao i puno ljudi prije njega, da planina zna biti izdašna po raznim plodovima. Tako je odlučio pobjeći od dosade i brati smrekove bobice ili bobu. A te bobice su jako ljekovite i prirodni su lijek. Koriste se kao čaj koji jača želudac, čisti krv te odvodi iz tijela otrovne plinove. Također, spomenuti ljekoviti čaj putem mokraće iz tijela izbacuje loše sokove, liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetra, te odvaja i izbacuje kamence i pijesak iz žuči, bubrega i mokraćnog mjehura.

Čaj od smreke se preporučuje i u slučaju plućnih bolesti, a tu se prvenstveno misli na astmu, ali se smreka kao lijek koristi i u kombinaciji sa drugim lijekovima.
I bere Stipo bobu bez obzira na vremenske uvjete. Na dan kada smo ga posjetili bilo je i sunčano, i oblačno i kišovito, a po višem gorju pao je i prvi snijeg. A brati bobu nije nimalo jednostavno, potrebno je i malo znanja da se olakša berba.

– Vidite, za ovo vam je potrebno najosnovnije. Jedne rukavice, kakav dobar prostirač i nešto motke da bi mogli omlatiti bobu sa smreke, kaže Stipo.
Naizgled jednostavno i nezanimljivo pretvoreno je u korisno. A upravo zbog same cijene bobe koja se kreće u rasponu od 1.80 KM, pa do 2.20KM po kilogramu. Može se i dobro zaraditi, samo je potrebna volja i sposobnost za rad.

Hereogovina.info