Što će se dogoditi nakon smrti kraljice Elizabete?

Ovih dana je svijet potresla, nasreću lažna vijest, da je 93-godišnja britanska kraljica Elizabeta II. preminula nakon srčanog udara.

No, iako su ove informacije tek rezultat nečije šale koja je poprimila globalne razmjere, mnogima je prošlo kroz glavu što će se zaista dogoditi kada jednog dana ova kraljica, koja nosi status najdulje vladajućeg britanskog monarha u povijesti, uistinu premine.

Prva osoba do koje će doći vijest o smrti kraljice bit će njezin privatni tajnik, koji će iz Buckinghamske palače o tome odmah obavijestiti premijera, prenosi Vocal Media. Međutim, nije ni to tako jednostavno. Pri javljanju ove vijesti koristit će se posebna lozinka: ‘Londonski most je pao’.

No, prije nego što se obavijesti svjetska javnost, na redu su vlade zemalja Commonwealtha kojima je Elizabeta II. također na čelu. Nadalje, kako bi se obavijestio cijeli svijet potrebno je prvo obavijestiti medije, no i tu postoje stroga pravila.

Prva na redu koja će saznati vijest je londonska medijska organizacija ‘Press Association’, koja je dužna o tome obavijestiti sve veće medijske kuće diljem svijeta.

Zanimljivo je da jedna od najvećih medijskih korporacija na svijetu, BBC, ima uspostavljen ‘Hitni sustav prijenosa radio upozorenja’ koji se koristi u smrti članova kraljevske obitelji, a riječ je o unaprijed snimljenim porukama u kojima se obaviještava o smrti pojedinog člana, koje se nakon aktivacije emitiraju na velikim radio i TV postajama.

Nadalje, za smrt kraljice u svakom su trenu spremni i televizijski voditelji koji uvijek imaju spremnu odjeću prikladnu za čitanje te vijesti, ‘za svaki slučaj’. Za tragičnu su smrt spremni i u zraku, odnosno piloti imaju dužnost vijest odmah priopćiti putnicima u zrakoplovu, bez obzira na odredište i jezik.

U razdoblju žalovanja koje traje 12 dana, bit će zatvorene i turističke atrakcije, uključujući i London Tower i većinu kraljevskih rezidencija te dvoraca diljem zemlje. Kao izraz poštovanja, zatvorit će se brojni drugi objekti poput kafića, dok će trgovine i pošte ipak ostati otvorene, prenosi Story.hr.

Kraljica će biti pokopana deset dana nakon smrti, a njezin će sprovod biti najveći dan u povijesti Ujedinjenog kraljevstva od smrti kralja Georgea V. Osim toga, dan njezina ispraćaja postat će nacionalni blagdan. U katedrali se očekuje oko dvije tisuće ljudi, a točno u 11 sati cijela će zemlja utihnti, zaustavit će se i promet, a vozači će stati kraj ceste.

Na prijestolju će ju zamijeniti njezin sin, princ Charles, koji s novim dužnostima mora započeti odmah, a prvi govor mora dati već večer nakon njezine smrti. Osim toga, Charles će moći sebi odabrati vladarsko ime, pa postoje spekulacije da bi mogao zadržati vlastito i postati kralj Charles III, ili iskoristiti djedovo i postati George VII.

Zbog promjene vladara promijenit će se i himna, pa će se kultni dio: ‘God save the Queen’ promijeniti u: ‘God save the King’.