Što građani BiH moraju imati za ulazak u Hrvatsku

Državljanin treće zemlje s reguliranim boravkom u EU može ući u Hrvatsku kada se radi o ekonomskom interesu, s time da je potrebno pokazati, na primjer, poziv privrednog subjekta na sastanak.

“U navedenu kategoriju spada i dokaz o plaćenom smještaju ili rezervacija za apartman/hotel, ugovor o posjednom zakupu prostora u kampu, rezervacija parcele u kampu, najam turističkog broda ili jedrilice, uplaćeni ili dogovoreni turistički obilasci Hrvatske kao i čitav drugi spektar turističkih aktivnosti”, naveli su iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

Kako navode iz MUP-a Hrvatske, kako bi se smanjile gužve na graničnim prijelazima i skratilo vrijeme čekanja za prelazak državne granice koje će biti produženo u odnosu na graničnu kontrolu proteklih godina zbog prikupljanja dodatnih podataka, preporučuje se stranim građanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice entercroatia.mup.hr.

“Putnici koji ne dostave unaprijed svoje podatke putem navedene aplikacije moći će sve to obaviti i na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Hrvatsku, ali će za njih biti potrebno duže vrijeme čekanja u zasebnoj traci”, navode iz MUP-a Hrvatske.

Od danas, 1. lipnja dozvoljen je ulazak u Crnu Goru, između ostalog, i građanima Bosne i Hercegovine, dok je ulazak u Srbiju za bh. građane omogućen bez obveznog testa na koronavirus od 22. lipnja.