Što je nama Hercegbosna dala?!

Photo by Snježana Antunović

Livno, 05.07.2019.

Iz godine u godinu u cijeloj BiH, a posebno u livanjskoj regiji, sve je manje stanovnika zbog negativnog prirodnog priraštaja i sve masovnijeg iseljavanja, zapravo bježanja od “blagostanja” nastalog rušenjem socijalizma.

Posebno zabrinjava rapidno opadanje broja djece. Mnoštvo područnih škola je zatvoreno ili je sa svega po nekoliko učenika mješovitih odjeljenja.

Kao primjer dovoljno je istaknuti livanjsku Mjesnu zajednicu Podhum, jednu od najvećih u općini, koju čine šest većih sela i u kojoj su tri škole, ali i samo četiri upisana prvašića, od čega 3 u Podhumu i jedan u Podgradini.

To je nama “Hercegbosna” dala! Više sela nego prvašića! I desetorostruko brže i masovnije bježanje od “ljubljenih, svojih vođa”, nego od “omraženog Tite”!

Škola u Podgradini je nakon 113 godina kontinuiranog rada pred zatvaranjem. A prije dolaska na vlast ovih “sa svojom lisnicom u svome džepu, i sa svojom puškom na svome ramenu” imala je i preko 100 učenika.

Podgradina, Vržerale, Podhum, Golinjevo… vrvjeli su životom, danas vrve zaključanim kućama i pustim školama. Još je gore stanje u ostalim livanjskim selima, pa i u samom Livnu, koje se odnedavno prozvalo “gradom”, premda je u njemu od rata više farmi nego tvornica!

Alarmantno stanje je i u livanjskim srednjim školama. Prije rata je Srednja strukovna škola jedno vrijeme imala preko 1.300 učenika s odjeljenjima po 36 učenika i bila je brojnija nego sadašnje sve tri livanjske srednje škole.

Paradoksalno je da su najveću postsocijalističku demografsku štetu na području Hercegbosanske županije nanijele vladajuće koalicione i nacionalističke stranke HDZBiH, SNSD i SDA, i to svaka “u svome stadu”.

Kao da je sve tranzicijsko – tajkunski programirano, što nije nemoguće, ako se imaju u vidu njihove strastvene međustranačke zaljubljenosti i mržnja koju siju među narodima u cilju smutnje i lakšeg opstanka na vlasti.

Čak i sa “dvije škole pod jednim krovom”. Makar i zaključane! Na očigled međunarodne zajednice, koja im je pomogla da se riješe socijalizma, a ne da im u kapitalizam!

Foto: Snježana Antunović – Brkina škola u Podgradini – tužan kraj (Podgradina.net)

Ale Kamber, Livno