Što je pronađeno u mobitelu: Viber poruke i pozivi otkrivaju Laninog ubojicu?

Stručnjaci iz Federalne uprave policije (FUP) užurbano izvlače podatke iz mobitela surovo ubijene Lane Bijedić (19) iz Mostara, koja je prije mjesec pronađena u rijeci Studenčici kod Ljubuškog, saznaje „Avaz“.

Podsjećamo, Lanin telefon prije nekoliko dana uspjeli su otključati njemački stručnjaci u jednoj privatnoj agenciji i od tada je tada na vještačenju u prostorijama FUP-a u Sarajevu, a po naredbi Tužilaštva ZHŽ.

Kako je Avazu neslužbeno rečeno, osim poziva i poruka, provjeravaju se i svi pozivi koji su upućeni s besplatnih mobilnih aplikacija, poput Vibera, Signala, WhatsAppa. Do sada je izvučeno na desetine poruka i poziva, koji će pomoći istražiteljima sklopiti motiv ovog stravičnog ubojstva.

Tužitelji već imaju listing poziva na dan ubojstva, a koji su dobili od mobilnih operatera. No, on navodno nije od velike pomoći. Sada se utvrđuje što je i kome slala Lana na Viber kobnog dana, a tko je nju zvao, što je neslužbeno navedeno i u naredbi pripadnicima FUP-a.

Vještačenje bi trebalo biti završeno sutra, a svi podaci bit će proslijeđeni tužiteljima koji vode istragu.

Za sada tužitelji, koji nemaju skoro nikakav čvrst trag tko je ubio Lanu, sve nade polažu u vještačenje njenog mobitela i komunikaciju koju je ostvarivala putem Vibera.

Osobito poruke koje je upućivala i kome te zašto je kobnog dana iz Mostara, u kojem je živjela, krenula autobusom put Čapljine. Zapis te komunikacije krije njen mobitel.

U Ministarstvu unutarnjih poslova ZHŽ i u Tužiteljstvu ZHŽ čekaju, također, i na rezultate brojnih drugih vještačenja. No, i dalje se saslušavaju brojne osobe te se analiziraju brojni snimci izuzeti s videonadzora objekata u Čapljini koji pokazuju tijek njenog kretanja.

Tijekom dosadašnje rekonstrukcije njenog kretanja, utvrđeno je da je od Kolodvora u Čapljini pješačila do naselja Trebižat. Viđena je i na vijaduktu Studenci, ispod kojeg je njeno tijelo u rijeci Studenčici kod Ljubuškog u večernjim satima pronašao lokalni ribar.