Što se dešava u FIS-u: Kompanija poslala stotine radnika na biro, među njima i uposlenici u Livnu

Posljednjih dana u Vitezu glavna tema nije koronavirus, nego problemi velike kompanije FIS, koja je zbog krize izazvane pandemijom otpustila stotine radnika.

Kako smo saznali prilikom boravka u gradiću smještenom u centralnom dijelu doline rijeke Lašve, otkazi su podijeljeni širom BiH gdje FIS ima svoje trgovačke lance, ali i proizvodne pogone.

Prije pandemije ova kompanija je zapošljavala više od 4.000 radnika. Najveći dio radi u tržnim centrima u Vitezu, Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci, Brčkom, Bijeljini, Mostaru, Livnu, Bugojnu…

FIS je s poslovanjem započeo 1995. godine u porodičnoj kući, najprije kao trgovina na malo, a zatim i veleprodaja. Danas pored trgovine u sklopu kompanije djeluje Ambyenta (koja se od 2005. bavi proizvodnjom namještaja), Anbinni (FIS-ov jedinstveni brend baby i dječije odjeće, koja se proizvodi od 2009. godine), GS (linija čarapa koje se proizvode od 2002. godine), FIS HOME (širok asortiman posteljnog rublja, jorgana i jastuka, kao i ugostiteljskog tekstila), te turističko naselje EKO – FIS Vlašić, kompleks sa sportskim i rekreativnim sadržajima.

Za vrijeme boravka u Vitezu razgovarali smo sa velikim brojem kupaca iz Viteza, Travnika, Jajca, Zenice, Kaknja… Svi oni su čuli o otkazima u FIS-u, ali nisu htjeli davati izjave. Jednostavno, kako kažu, ne žele pristajati na muku vlasnicima i menadžmentu, kojima sigurno nije lako što su otpustili radnike.

Faktor.ba