Strankama podijeljeni novci iz budžeta FBiH: Najviše dobili SDA i SDP

Političkim strankama dodijeljena su ukupno dva miliona maraka iz budžeta Federacije BiH, objavljeno je u Službenim novinama Federacije BiH, prenosi Klix.

Ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa rezultiralo je rezanjem budžetskih sredstava namijenjenih za finansiranje političkih stranaka, pa je rebalansom budžeta u oba doma Parlamenta FBiH umjesto 3.800.000 KM političkim strankama dodijeljeno 2.000.000 KM.

Stranka demokratske akcije će dobiti ukupno 315.019 KM, a Socijaldemokratska partija ukupno 253.480 KM. Savez za bolju budućnost će dobiti ukupno 115.019 KM, a Naša stranka 107.326 KM. Pokret demokratske akcije će dobiti 76.556 KM. Demokratska fronta dobit će ukupno 53.480 KM.

Odlukom o usvajanju programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama – za političke stranke i koalicije” za 2020. koaliciji stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH dodijeljeno je ukupno 222.710 KM.

Sredstva se dodjeljuju na osnovu broja zastupnika/delegata u Parlamentu Federacije BiH. Odluku je potpisao premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Troškovi za finansiranje stranaka umanjeni su na nivou FBiH za 1,8 miliona KM i nivou KS za 443.600 KM, što je čelnik SDP-a Nermin Nikšić ranije okarakterisao kao “početak konačnog obračuna s opozicijom”.

“Javna je tajna da je to udar na opoziciju, posebno na SDP, Našu stranku i Narod i pravdu, jer vladajući preko javnih preduzeća i svojih tajkuna sebi osiguravaju stabilno finansiranje”, kazao je Nikšić.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić izjavio je za Klix.ba da će njegova stranka biti pogođena uvedenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica, ali da te mjere podržava.

“Odluku o smanjenju prihoda političkim strankama trebalo je donijeti ranije. S obzirom na to da je do smanjenja prihoda došlo u vrijeme pandemije koronavirusa mi podržavamo takav pristup”, rekao je Šepić.

Autor: dnevno.ba