Strava u susjedstvu: Prodavali vlastitu djecu i tjerali ih u prisilne brakove i kriminal

U istragu su osim srbijanske policije, bile uključene i policije Austrije, Francuske i Njemačke. U Srbiji je uhićeno pet osoba, a među njima i vođa te kriminalne skupine.

Srbijanska policija, uz pomoć Europola, razotkrila je kriminalnu skupinu koja je bila uključena u trgovinu ljudima, a žrtve su tjerane na prisilne brakove, tjeralo ih se da kradu, prosjače, čine razni drugi kriminal…. Skupina koja je razotkrivena bila je povezana obiteljskim vezama, a sumnjiči ih se da su iskorištavali veći broj osoba koje su bile ranjive, nakon čega su ih ili tjerali da čine kriminalna djela ili ih se prisilno udavalo.

U istragu su osim srbijanske policije, bile uključene i policije Austrije, Francuske i Njemačke. U Srbiji je uhićeno pet osoba, a među njima i vođa te kriminalne skupine. Pretražene su četiri kuće u Srbiji te je identificirano osam žrtva: dvoje odraslih i šestero djece u dobi od 5 do 11 godina. U pretragama su zaplijenjene i veće količine gotovog novca, šest mobitela, dokumenti….

Istraga je bila fokusirana na obiteljski povezanu kriminalnu skupinu koja se sumnjiči za trafiking, a žrtve su im bile mlade žene te maloljetnici u dobi od 5 do 17 godina. Članovi te kriminalne grupe sumnjiče se i da su trgovali vlastitom biološkom djecom(!?), ali i djecom s kojom su bili rodbinski povezani. Maloljetnike su prisiljavali na prosjačenje i činjenje kaznenih djela u Srbiji, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj. Istragom je utvrđeno i da su maloljetnici preprodavani i drugim počiniteljima izvan Srbije.

Kriminalna skupina koristila se i prevarom zvanom “lover boy” – namamili bi žrtve u ljubavne veze, nakon čega su ih iskorištavali sileći ih da prosjače ili prisiljavajući ih da čine razna druga kaznena djela u Srbiji te drugim zemljama u kojima su imali kriminalne veze. Većina žrtava je srpske nacionalnosti, osim jedne Ukrajinke, koju su pripadnici kriminalne skupine tjerali na prosjačenje. Osumnjičenici su stečenu imovinsku korist oprali kupnjom luksuzne robe i održavanjem visokog životnog standarda. Maloljetne žrtve su preuzele nadležne srbijanske vlasti, uključujući i specijalizirani Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Večernji.ba