Studenti traže povratak u studentske sobe u Mostaru

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru od 20.ožujka pojavom virusa covid 19 u gradu Mostaru, napustili su svi studenti koji su bili na smještaju i prehrani dok su se njihove stvari čuvale u sobama a studenti nastavu na Sveučilištu nastavili pratiti kroz online platformu. Mjesec svibanj donio je epidemiološko poboljšanje pa samim time i potrebu da se životi ljudi vrate u normalne okvire pa tako i studentski život  u gradu Mostaru.

Popuštanjem epidemioloških mjera kao i približavanjem mjeseca lipnja kada studente očekuju ispitni rokovi, upisi na fakultete, obrane završnih i diplomskih ispita, Studentski centar Sveučilišta u Mostaru zaprimio je velik broj upita od strane studenata za povratkom u njihove studentske sobe.

Kako doznajemo od glasnogovornice Studentskog centra, Anite Glibić, centar će od ponedjeljka 18.svibnja, studentima omogućiti korištenje njihovih soba i to besplatno dok se od 1.lipnja očekuje pružanje i usluga prehrane za studente koji borave u centru.

„ Zbog velikog broja pristiglih upita naših studenata, proveli smo anketu među studentima o njihovoj potrebi povratka u studente sobe i pokazalo se da zaista velik broj studenata ima potrebu vratiti se. Kao razloge navode pripremanje za ispitne rokove a pojedini fakulteti već su objavili održavanje ispita po uobičajenoj praksi.“ navodi Glibić i dodaje „ Kroz svibanj očekujemo manji broj studenata, dok od 1.lipnja više od 80 % studenata koji su stanari centra kroz ovu akademsku godinu, najavljuju svoj povratak u Mostar.“

Iako je Studentski centar Mostar odlaskom studenata ostao je bez prihoda, boravak studenata kroz svibanj Glibić ističe, neće naplatiti studentima.

„ Svi studenti koji se vrate u mjesecu svibnju, imaju osiguran smještaj, dok studentski restoran centra kreće od 1. lipnja sa isporukom obroka. Studentima koji se vrate u svoje studentske sobe u svibnju, neće se naplaćivati smještaj, dok od lipnja kreće pružanje svih usluga.

Od prvog dana centar će primjenjivati stroge epidemiološke mjere u cilju zaštite studenata i djelatnika kao što je zabrana okupljanja u sobama i zajedničkim prostorijama, smještanje maksimalno dva studenata u sobe, poštivanje mjera u restoranu itd..“

Iz centra navode kako se sukladno kalendaru Sveučilišta u Mostaru, gdje će se prema najavi akademska godina produžiti do 31.srpnja.2020., pružanje smještaja prilagodili tomu te studentima pružati smještaj i prehranu do konca srpnja.2020.godine.

Također, u pripremi je i online sustav prijava na natječaj za smještaj i prehranu u SCM za novu akademsku godinu koji će biti studentima omogućen u lipnju. Pogled.ba