Sud BiH: Idućeg tjedna presuda za zločine u Livnu

Sud BiH u ponedjeljak, 14. lipnja izreći prvostupanjski sud Zdenku Andabaku, Muameru Jašareviću i Seadu Velagiću, koji se sudi za zatvaranje, mučenje i ubistvo srpskih civila u Livnu.

livno

Prema optužnicama, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadne Hercegovine, Jašarević njegov zamjenik, Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Dan poslije planiranog početka suđenja Mensuru Đakiću i Begzadu Kajtaziju, optuženima za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, počinjene 1992. godine na području Brčkog.

Đakić je optužen u svojstvu zapovjednika bataljona, a Kajtazi u svojstvu vojnika 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina.

U petak, 16. lipnja  Obrane Kreše Rajiča i Ivice Čuture će iznijeti završne riječi. Oni su zajedno s Nikolom Zovkom i Petromom Krndeljom optuženi za zločine počinjene na području Čapljine u julu 1993. godine.

Prema optužnicama, Zovko je bio zapovijednik  Policijske stanice u Čapljini, pomoćnik Zapovijednika  Krndelj, Rajič zapovijednik  voda Vojne policije i Čutura operativni radnik u stanici u Čapljini.

Isti dan je pred Apelacionim vijećem Suda BiH planirano iznošenje žalbi na presudu Stevi, Milosavu, Marijanu i Slavku Jovanoviću, bivšim pripadnicima Vojne Republike Srpske (VRS).

Milosav, Marijan i Slavko Jovanović osuđeni su na 11 godina zatvora za zločine počinjene u Čajničaru 1992. godine, dok je Stevo Jovanović oslobođen optužbe.

U petak je također zakazano iznošenje žalbi na oslobađajuću presudu Mitru i Radetu Vlasenku, te Dragi Končaru. Njih je Sud BiH u prosincu prošle godine oslobodio optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora 1992. godine.

Narednog tjedna  nastavljaju se i suđenja za zločine u Vogošći, Mostaru, Srebrenici, Prijedoru, Doboju, Sarajevu, Goraždu, Konjević-Polju, Bileći, Bosanskoj Krupi, Zavidovići, Brčkom, Ljubuškom, Kladnju i Čapljinu.

(Fena / Haris Ahbabović) – http://www.source.ba