Suđenje Andabaku: Većina Srba je napustila Livno prije rata

livno

Prema Obrani, pred Haaškim tribunalom je utvrđeno da općina Livno nije uvrštena u područja u kojima je proveden udruženi zločinački poduhvat

Iznoseći završnu riječ, Obrana je zatražila od Suda BiH da oslobodi Zdenka Andabaka optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen nad srpskim stanovništvom u Livnu, objavio je BIRN.

Branitelj Esad Fejzagić je rekao kako je Andabaku, kao i optuženima Muamiru Jašaraviću i Seadu Velagiću, optužnicom Tužiteljstva BiH stavljeno na teret sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), kao i progon civilnog srpskog stanovništva zbog nacionalne pripadnosti u okviru širokog i sjustavnog napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojne policije, za koji su, prema Tužiteljstvu, optuženi znali. Za ove navode, Obrana tvrdi, nema dokaza.

Prema Obrani, pred Haaškim tribunalom je utvrđeno da općina Livno nije uvrštena u područja u kojima je proveden udruženi zločinački poduhvat.

”U pogledu trajanja UZP-a, navodi se razdoblje od travnja 1992. do srpnja 1993., dok se u točkama koje konkretiziraju radnje optuženih ovo vrijeme skraćuje na razdoblje od travnja do rujna 1992. U svim točkama koristi se formulacija ‘točno neutvrđenog datuma’ (…) što za posljedicu ima otežavanje, pa čak i onemogućavanje Obrane da dokaže odsustvo optuženih s mjesta događanja”, naveo je branitelj.

Fejzagić je rekao kako nema utemeljenja niti u jednom dokazu da je cilj UZP-a bilo nasilno premještanje Srba iz Livna. Činjenica je, kako je kazao, da jeste većina srpskog življa napustila Livno, ali još u razdoblju ožujka i travnja 1992., odnosno prije početka ratnih događanja.

”Optužnicom se navodi i da je nezakonito zatvoreno 300 civila srpske nacionalnosti (…) ali brojna svjedočenja i, na kraju, materijalni dokazi pokazuju da je ta brojka bila znatno manja”, rekao je Fejzagić, dodavši da je u školi ”Ivan Goran Kovačić” u Livnu u vrijeme ”velike racije” bilo 164 zatvorenih Srba, čiji se broj smanjivao kako se dokazivalo da neki od njih nemaju ilegalno naoružanje.

Prema Obrani, tijekom postupka su izignorirane činjenice da su u travnju 1992. građani svih nacionalnosti u Livnu pozvani na predaju oružja, te da je policija pronašla popise naoružanih pripadnika Srpske demokratske stranke (SDS) prema kojim su, po nalogu Sigurnosno-informativne službe (SIS), civilna i vojna policija vršile pretrese i da je protiv osumnjičenih vođen istražni postupak.
Osvrćući se na komandnu odgovornost optuženog, Obrana je istaknula da Tužiteljstvo nije uspjelo utvrditi nijedan točan naziv vojne formacije kojoj je navodno zapovijedao optuženi, niti točan naziv dužnosti i obujam ovlasti.

”Nikad nije postojala dužnost zapovjednika Vojne policije HVO-a za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, kako tvrdi Tužiteljstvo, pa ni optuženi nije mogao biti postavljen na nepostojeću dužnost. On je od svibnja do kraja lipnja 1992. bio zapovjednik satnije, odnosno čete Vojne policije Livno, a Druga bojna, odnosno bataljon, formirana je tek početkom studenog”, kazao je Fejzagić.

Dodao je kako je Andabak na dužnosti zapovjednika satnije bio samo 24 dana jer je otišao na teren u Bugojno, i da je za to vrijeme samo jedna osoba srpske nacionalnosti bila zatvorena u Livnu – Dejan Laganin.

”Nakon toga, Andabak prelazi na dužnost pomoćnika načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu grupa Sjeverozapadna Hercegovina. (…) Ova dužnost nije imala nikakvih dodirnih točaka sa zatvorom, privođenjem, ispitivanjem…”, navela je Obrana.

Andabak je optužen i za mučenje Dejana Laganina, čiji iskaz je Obrana ocijenila neistinitim, napominjući da također nije potkrijepljen niti jednim drugim dokazima. Drugom točkom na teret mu je stavljeno zlostavljanje Borka Pažina, za koga je Fejzagić, između ostalog, kazao kako je i sam na suđenju priznao da ne poznaje optuženog.

Najteže optuženje, rekao je Fejzagić, jeste točka u kojoj su Jašarević i Andabak optuženi za učešće u ubojstvu ”12 ‘ćelavaca’, građevinskih radnika deportiranih iz Hrvatske, i Miluna Bajila zvanog Grof”, a na osnovu iskaza Dejana Laganina.

”Monstruozne neistine koje je svjesno i pod zakletvom iznio Dejan Laganin otkrivene su kada je tijekom unakrsnog ispitivanja priznao da je cijelu priču izmislio”, naveo je Fejzagić, dodavši da je s druge strane optuženi iznio potpunu istinu u svom svjedočenju.

Andabak je, kako tvrdi Obrana, moralan i mnogi su ga zatvorenici iz škole u Livnu pohvalili, stoga je predloženo njegovo oslobađanje. Andabak je kazao da nije neosjetljiv na patnje za koje je čuo u sudnici, ali da se ne osjeća krivim.

”Suosjećam sa žrtvama, ali ja nisam prouzrokovao, niti sudjelovao u njihovim patnjama”, rekao je.

Za 24. svibnja planirano je da Obrane Jašarevića i Velagića iznesu završne riječi, objavio je BIRN.

 

Bljesak.info