Superstogodišnjak Jovan i dalje rekorder kao najstarija umrla osoba u BiH

Superstogodišnjak Jovan Jovanović i dalje drži rekord kao najstarija osoba koja je ikada umrla u BiH – u 110. godini.

Gerontološki centar Sarajevo saopćio je da Jovanović, koji je bio korisnik ove ustanove, drži i dalje ovaj rekord.

Rođen je 16. rujna 1906. godine u selu Donji Brčeli u Crnoj Gori.

Na njegov 110. rođendan u 2016. godini postao je prvi superstogodišnjak koji je ikada živio u BiH. Samo 15 dana nakon 110. rođendana Jovanović je preminuo.

Osim toga što je bio najstarija osoba u BiH, poznat je po tome da je objavio više od 200 znanstvenih članaka. Čak mu je iste godine kada je umro objavljen članak u “Sarajevskim sveskama” 2016. godine.

Gerontološka istraživačka grupa je 13. listopada ove godine službeno potvrdila njegove godine na osnovu dokumentacije koju je Gerontološki centar Sarajevo imao i većim dijelom je dobio iz arhive.

Jovanović, o kojem su pisali domaći, regionalni, pa i svjetski mediji, posthumno je proglašen za najstariju živuću osobu u BiH.

U prosincu 1943. godine oženio je Zagorku sa kojom nikada nije imao djecu i preselio se u BiH 1944. godine. Postao je profesor ruskog jezika i filozofije. Od 1957. radio je u univerzitetskoj knjižnici, gdje je ostao do mirovine. Nažalost, Zagorka je preminula 1973. godine.

On još drži rekord kao najstarija osoba koja je ikada umrla u BiH, a njegov rekord bi sredinom 2024. godine mogla oboriti Ajka Lokmić iz Sarajeva, rođena 4. svibnja 1914. godine, koja je još živa.

Večernji.ba