Suradnja Samobora i Livna

Grad Samobor danas je posjetilo izaslanstvo grada Livna predvođeno gradonačelnikom Lukom Čelanom. U samoborskoj gradskoj vijećnici primili su ih predstavnici grada Samobora, samoborskog Udruženja obrtnika i Poduzetničkog centra.

Tema susreta bio je međunarodni prekogranični Interreg projekt u kojem bi sudjelovali gradovi Livno ( BiH), Samobor (Hrvatska) i Tivat (Crna Gora), a kroz koji bi se unaprijedila turistička i gospodarska suradnja i ponuda u gradovima partnerima.

Gostima iz Livna dobrodošlicu je poželio predsjednik samoborskog Gradskog vijeća, Miran Šoić rekavši kako mu je drago da su Linjanja prepoznali u Gradu Samoboru potencijalnog partnera u projektu prekogranične suradnje.

Spona između Samobora i Livna je samoborsko Udruženje obrtnika kojem su se predstavnici grada Livna javili kako bi se uspostavila suradnja. Tajnik samoborskog Udruženja obrtnika Nikica Matan kazao je kako Udruženje obrtnika Samobora i Svete Nedelje okuplja preko 1000 obrtnika i ima drugu tradiciju, pa je primjer dobre prakse za suradnju. No, kako Udruženje ne može samostalno sudjelovati u projektu zatražilo je podršku grada Samobora.

Gradonačelnik Livna Luka Čelan zahvalio je Samoboru što će zajedno s njima i Tivtom sudjelovati u projektu. “Nadamo se, s obzirom da su rokovi kratki, da ćemo uspjeti sve predviđene obaveze na vrijeme završiti kako bismo uspješno aplicirali na natječaj s ovim projektom” – rekao je Luka Čelan te izrazio nadu da je današnji susret početak jedne uspješne suradnje koja će se proširiti i na druga područja.

Jačanje poslovnog okruženja i konkurentnosti glavni je cilj ovog projekta kroz koji bi se u Livnu uspostavio, a u Samoboru unaprijedio rad Poduzetničkog centra ili klastera – pojasnila je pomoćnica gradonačelnika Livna za opću upravu i društvene djelatnosti i voditeljica tima za Interreg, Anđelka Knežević.

“U Livnu imamo tržni centar i u njemu smo predvidjeli da razvijemo poduzetnički centar koji bi oformio klaster te uspostavio suradnju s obrazovnim institucijama. Želja nam je da taj poduzetnički centar bude održiv, da poveže obrtnike i OPG-ove i da proizvode poput livanjskog sira i meda brendiramo i dodatno promoviramo. Samobor je u odnosu na Livno dosta ispre , jer vi već imate Poduzetnički centar i inkubatore, no sigurno razmišljate o unaprjeđenju te o tome da ti centri postanu održivi” – rekla je Anđelka Knežević.

Današnji sastanak će definirati daljnje aktivnosti po pitanju realizacije ovog projekta.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply