Sutra identifikacija jedne žrtve u Banjoj Luci, reekshumirane u Livnu

Nakon što su na lokalitetu groblja Rapovine, na području općine Livno, reekshumirani posmrtni ostatci jedne žrtve, a na osnovu DNK nalaza o identitetu koji je ranije pristigao u Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, za sutra je zakazana i službena identifikacija te žrtve.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da su posmrtni ostaci te žrtve prvobitno ekshumirani 23. lipnja 2020. godine, a na osnovu operativnih saznanja da se u neobilježenom grobnom mjestu najvjerovatnije nalazi nestala osoba sa područja Banje Luke.

Tom prilikom su izuzeti koštani uzorci za DNK analizu, a posmrtni ostaci su vraćeni u isto grobno mjesto sve do utvrđivanja DNK nalaza kojim je potvrđeno da se radi o žrtvi iz Banje Luke koja je 1995. godine nestala na području Livna.

Reeskhumacija je izvršena 8. studenog 2022. godine, a posmrtni ostaci su prebačeni u prostorije „Gradskog groblja“ Banja Luka, dok je konačna identifikacija zakazna za sutra.

U reekshumaciji koja je izvršena pod nadzorom Tužiteljstva BiH sudjelovali su službenici Područnog ureda Mostar Instituta za nestale osobe BiH, Zavoda za sudsku medicinu Banja Luka, vještak patolog sudsko-medicinske struke, potrebni radnici, kao i istražitelji i krim tehničari MUP-a Hercegbosanske županije, te policijski službenici Policijske stanice Livno koji su osiguravali lokaciju.

U LIVNU EKSHUMIRAN BANJALUČANIN KOJI JE NESTAO 1995. GODINE