Za svaku zapaljenu cigaretu u kafiću gost će biti kažnjen i do 6.000 KM

Kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata u bh. entitetu RS za svaku zapaljenu cigaretu u kafiću, restoranu ili klubu dosežu i do 6.000 maraka, dok će za pepeljare na stolu morati iskeširati i do 3.000 KM.

cigara

Ove kazne, koje se odnose i na ostala zatvorena javna mjesta u bh. entitetu RS, uvrštene su u Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine bh. entiteta RS.

Prema ovom zakonskom rješenju, koje je objavljeno na sajtu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta RS, kaznu od 3.000 maraka neće izbjeći ni konobar, koji gostu dozvoli da zapali cigaretu u lokalu. Pošteđeni neće biti ni ako budu imali pepeljaru na stolu, piše “Srna”…

“Kaznom od 200 do 600 KM biće kažnjen i gost koji zapali cigaretu na zabranjenom mjestu. Nadzor nad primjenom ovog zakona, između ostalog u ugostiteljskim objektima, vršiće komunalna policija”, navedeno je u zakonskom rješenju.

U nacrtu stoji da će ministar u roku od godinu od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti pravilnike o uvjetima za određivanje prostorije namijenjene za pušenje.

“Biti će donesen i pravilnik o sadržaju i načinu izvještavanja, ali i obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja”, navedeno je u nacrtu, u kojem su istaknute kazne i do 15.000 KM za uvoznike, proizvođače, prodavače i druge koji dolaze u kontakt sa duhanom, duhanskim proizvodima, kao i elektronskim cigaretama u slučaju da se ne pridržavaju uputstva.

Stanovnici bh. entiteta RS, a posebno ugostitelji ostali su zatečeni kaznama. Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u bh. entitetu RS Željko Tatić istakao je da odgovorni ništa neće postići na taj način.

“Novi zakon, ako bude usvojen na osnovu ovog nacrta, biti će nemoguće sprovesti. Zbog toga ćemo od nadležnih tražiti da se definira mogućnost da se vlasnici objekata do 50 kvadrata mogu sami opredijeliti da li će njihov lokal biti za pušače ili nepušače”, kazao je Tatić.

Haber.ba