Sve je više stjenica po domovima: Lako ćete shvatiti da ih imate – ostavljaju specifičan miris

Američka tvrtka za štetočine, Orkin, otkrila je kako možete na jednostavan način shvatiti da se u vašem domu kriju stjenice – koje je inače teže primijetiti. Naravno, sve ovisi o tome u kakvom su one stanju, ali najčešće će ostaviti specifičan miris.

Ti mirisi mogu dolaziti iz podruma kuće, iz hladnjaka, spavaće sobe… Iako mnogi misle da je miris neugodan, stručnjaci kažu da zapravo ne mora biti, pa se nerijetko dogodi da ga ljudi ni ne zamijete. Kako kaže Nicholas Martin, profesionalni stručnjak za kontrolu štetočina i entomolog, stjenice mogu imati pljesniv, slatkast miris koji podsjeća na bobice.

Osjetit ćete ga kada ih je puno ili kada se nagnječe, prenosi Best Life. “Također, miris može biti sličan korijanderu ili vlažnoj odjeći”, dodaje. Prije nego posegnete za telefonom i kontaktirate istrebljivača, uvjerite se po još nekim stavkama da je riječ zaista o stjenicama. Ako primijetite mrlje tamne krvi na posteljini ili dobijete osip i sitne ugrize po koži te osjetite svrbež.

Ugrizi stjenica slični su ugrizu komarca u početku, pomalo vodenasti i svrbe. Nije poznato da kućne stjenice prenose zarazne bolesti, ali ukoliko vas ugrizu dobro je javiti se liječniku kako biste dobili odgovarajuću kremu ili lijekove. Pregledajte kauč, krevet, stolice i neke pukotine po domu – ako uočite nešto neobično i sumnjate na parazite, pozovite stručni tim.

www.vecernji.ba