Svečana akademija povodom Dana neovisnosti BiH u Livnu

livno

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Livno i ove godine je u svojim prostorijama u Gornjem gradu upriličila svečanu akademiju povodom Dana neovisnosti BiH. To je ujedno i jedino obilježavanje Dana neovisnosti u HBŽ, a o značaju 1. ožujka 1992. godine govorio je profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta Sanjin Kodrić, predsjednik Matičnog odbora BZK “Preporod” BiH. Premda se Dan neovisnosti BiH u jednom njenom dijelu uopće ne obilježava, u drugom slavi svečano i neradno, a u trećem samo neradno, priredba u Livnu ipak je pokazala da je to država svih njenih građana.

“S obzirom dakle, da je na taj dan BiH postala samostalna država, odnosno priznata od zemalja koje su joj toga dana kao takova priznale, i dakle, taj dan za mene, evo dakle, dan kao građaninu BiH, moj praznik“, kaže Dinko Periša, profesor u Gimnaziji Livno.

„Puno mi znači, i znači mi to, prvo nisam ovdje, otišla sam van ove države, došla sam tu na par dana, dijete mi ima predstavu pa sam je dovela“, rekla je Ajlana Šeremet. I nije Ajlana jedina koja je zbog posla otišla iz svoje zemlje, ali ako pitate jesu li se građani borili za ovakvu zemlju, reći će da je u njoj uvijek bilo i duha i ljudstva, i suradnje i zajedništva.

„Ako gledate iz večerašnjega ugla, iz ugla gdje imate na sceni zajedno djecu, i Bošnjake i Hrvate i ostale, i svi mi zajedno zapravo sudjelujemo u slavljenju neovisnosti vlastite zemlje, ja bih rekao da, to je BiH za koju smo se borili“, smatra prof. dr. Sanjin Kodrić Predsjednik matičnog odbora BZK Preporod.

Uz glazbenu sekciju livanjskog Preporoda i zbor Medžlisa IZ Livno, svečanu akademiju su, kao i svih dosadašnjih godina, uveličali članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Dinara“ i polaznici Osnovne glazbene škole „Franjo Vilhar“ iz Livna.

federalna.ba